Duvanski kombinat: Nema izvoza cigareta dok ne stignu plate

Predsjednik Sindikata DKP-a Zoran Prelević zamjerio je Vladi što ove sedmice kompaniji nije odobrila nove akcizne markice proizvodnju domaćih brendova, kako se to očekivalo
166 pregleda 2 komentar(a)
Duvanski kombinat, Radnici, Protest, Foto: Luka Zeković
Duvanski kombinat, Radnici, Protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2013. 14:09h

Tridesetak radnika Duvanskog kombinata u stečaju blokiralo je juče ulaz sjedišta te kompanije i zabranilo izvoz cigareta dok im se ne saopšti kada će im biti isplaćene tri zarade, jubilarne nagrade i povezati radni staž. Zahtijevaju da uprava radnicima administracije isplati četiri zarade.

Do ponedjeljka, kada je zakazan novi zbor radnika, prema najavi predstavnika Sindikata DKP-a Radovana Kostića, u smjenama će radnici blokirati izvoz proizvoda.

“U ponedjeljak ćemo odlučiti o daljim koracima, a razmišljamo o tome da sve članove porodica dovedemo na protest u DKP”, rekao je Kostić “Vijestima”.

On je napomenuo da će tražiti hitan sastanak sa premijerom Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i predstavnicima EU u Crnoj Gori.

Izvršni direktor DKP-a je Slavoljub Vukašinović, koji je podnio ostavku. Predsjednik Sindikata DKP-a Zoran Prelević zamjerio je Vladi što ove sedmice kompaniji nije odobrila nove akcizne markice proizvodnju domaćih brendova, kako se to očekivalo.

“Pitamo se da li je gašenje fabrike cigareta prva opcija Vlade i države. Čini se da sve ide u tom pravcu i pitamo se da li u Vladi postoji lobi koji se trudi da se DKP što prije ugasi, a radnici što prije pošalju kući”, istakao je Prelević.

On je napomenuo da su “maćehinski odnos Vlade prema radnicima DKP-a i nebriga prešli svaki prag tolerancije”.

“Po osnovu povraćaja PDV-a trebalo je da nam se kroz izdavanje akciznih markica vrati oko 500.000 eura neophodnih za proizvodnju domaćeg programa. To bi omogućilo nesmetan nastavak proizvodnje i nove dvogodišnje ugovore sa stranim partnerima, koji bi omogućili DKP-u da izađe iz stečaja.

Međutim, na sceni su birokrate koje ne zaslužuju udobne fotelje u Vladi, koje žele da ih sačuvaju bez želje da daju doprinos oporavku crnogorske ekonomije”, poručio je Prelević.

Među okupljenima na kapiji juče nijesu bili radnici iz Novog sindikata DKP-a, koje predvodi Željko Vujadinović. Vujadinović je rekao da podržavaju „svaki vid protesta uključujući i štrajk, ali ne podržavaju režirane predstave od strane Sindikata koji predvodi Prelević”.

„Prelević i njegov sindikat zajedno sa menadžmentom najodgovorniji su za sve što se dešava u firmi. Bili su plaćeni da ćute zanemarujući činjenicu da plate kasne već nekoliko mjeseci. Stoga zahtijevamo ostavku kompletnog menadžmenta i pozivamo nadležne organe da ispitaju poslovanje DKP-a.

Gdje su pare od enormnog izvoza na koji se ne plaća porez“, pita se Vujadinović.

On tvrdi da se na račun plaćanja penala zbog toga što stara fabrika još nije preseljena svakog mjeseca topi stečajna masa u iznosu od 95.000 eura mjesečno, a u korist Blagote Radovića, vlasnika Zetagradnje.

Menadžment: Vlada neće da Duvanski kombinat opstane

Direktor Vukašinović juče nije bio raspoložen za izjave, a menadžer za ljudske resurse Nebojša Stanković kazao je da mu nije jasno šta menadžment treba da uradi kako bi pokazao državi i Vladi da posljednje četiri godine čini sve da DKP opstane.

“Nažalost, imamo birokrate u državi koji ne znaju svoj posao i čuvaju fotelje koje ne zaslužuju. Sve ovo što rade, to čine iz svog znanja ili neznanja jer nijesu radili u proizvodnji, kao i da se uruši DKP“, ocijenio je Stanković.

On je rekao da imaju sve pretpostavkle za opstanak kompanije, ugovore za 2014. i 2015. godinu, ali u Vladi nema sluha za opstanak DKP-a. „Ako je percepcija Vlade da se DKP ugasi, dobro bi bilo da nam to kažu i da se više niko od nas ne muči“, poručio je Stanković.

Bonus video: