Na naplatu 23

Nikšić dužan oko 33 miliona eura

Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije, Đoko Krivokapić, kazao je da u taj iznos nije uključen dug od oko 15 miliona, koliko Opština duguje za poreze i doprinose
7 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 20.02.2019. 09:08h

Direktan dug Opštine Nišić bez kamata iznosi oko 33 miliona EUR, od čega za naplatu odmah dospijeva 23 miliona, saopšteno je na sjednici lokalnog parlamenta.

Sekretar Sekretarijata za privredu i finansije, Đoko Krivokapić, kazao je da u taj iznos nije uključen dug od oko 15 miliona, koliko Opština duguje za poreze i doprinose, od čega se 8,3 miliona odnosi na dugovanje javnih preduzeća po tom osnovu prema zaposlenima.

Krivokapić je ocijenio da nije sve tako crno i da Nikšić ima perspektivu, jer u suprotnom sadašnja gradska vlast ne bi prihvatila da upravlja Opštinom.

„Nesporno je da su ovo dosta izazovna vremena i za Nikšić, ali se svakodnevno preduzimaju mjere kako bi se uspješno izborili sa problemima i doprinijeli sanaciji stanja u opštini. To se ne može uraditi preko noći, ali se radi na smanjenju troškova i opovećanju naplate postojećih potraživanja“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nešto urednijem finansiranju Opštine treba da doprinese i obezbjeđenje dodatnih prihoda od naknada za gradsko zemljište na mjestu nekadašnjeg pozorišta, dijela gradske pijace, planirane gradnje objekta firme Laković, kao i ubiranjem do sada nenaplaćivanih sredstava od korišćenja Bilećkoj jezera.

Krivokapić je saopštio i da će pokušati da reprogramiraju dugove prema dobavljačima, a planiraju i da smanje broj zaposlenih.

On je istakao da će se ubrzo morati uraditi rebalans budžeta za ovu godinu, koji je, ocijenio je, nerealno planiran, kao i prethodni.

Predstavnici Demokratskog fronta ocijenili su da da se dug Opštine ne bi mogao vratiti ni kada bi se prodao cijeli Nikšić i ocijenili da bi bilo ljudski da se proglasi bankrot.

Odbornik Arsenije Lalatović kazao je da budžet Opštine Nikšić za prethodnu godinu najbolje odslikava izvještaj revizorske komisije iz koga se vidi da su se sredstva građana trošila mimo zakona, što ukazuju i podaci da su nabavke rađene mimo Zakona o javnim nabavkama

"Nadležni pravosudni organi moraju da ispitaju ima li nepravilnosti u radu lokalne uprave i ukoliko ih ima, što je i laiku jasno, da neko treba i da odgovara. Odbornici koji će dati glasove ovakovom budžetu aktivno će učestvovati u prikrivanju i fingiranju tužne nikšićke zbilje“, smatra Lalatović.

Odbornik Pozitivne, Jovo Radulović pozvao je državno tužilaštvo, policiju i posebno DPS da utvrde odgovornost svojih partijskih drugova za nastali višemilionski dug za nabavke suprotno zakonu i isplate pojedincima i organizacijama bez odluka i rješenja i plaćanja poreza, plaćanja po predračunima, neiskontrolisanih situacija i "ko zna šta sve ne“.

"I pored toga što se revizor ogradio da je revizija bila ograničena, Pandorina kutija korupcije je otvorena i moraće da se raščlani do kraja. Vjerujemo da će ono čega su se pojedinci DPS-a pribojavali nakon lokalnih oktobarskih izbora u Nikšiću naći epilog kroz nadležne institucije sistema. Usvajanje odluke završnog budžeta za prošlu godinu bez pokretanja odgovornosti za nastalu situaciju je indirektan udarac doprinosu Nikšića evropskom putu Crne Gore“, kazao je Radulović.

Odbornik Socijaldemokratske partije, Predrag Vujačić potvrdio je da izvještaj revizora ukazuje na neke nepravilniosti i obrazložio da će ta partija ipak glasati za usvajanje završnog računa za prošlu godinu jer on pokazuje istinito i detaljno stanje finasijske situacije, čime kako je rekao, ujedno glasaju i za nađene primjedbe revizora.

 Time su odbacili poziv odbornika Pozitivne i Fronta koji su im kazali da je ključ u njihovim rukama za dalje otvaranje korupcionaške Pandorine kutije.