Žene vlasnice 9% firmi

“Žene često nijesu prepoznate kao ravnopravni igrači u ekonomskoj areni i zato im je puno teže započeti bilo kakav biznis”
98 pregleda 1 komentar(a)
Ženski biznis, Foto: Luka Zeković
Ženski biznis, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2013. 08:28h

Broj žena preduzetnica u Crnoj Gori se povećava ali i dalje zaostajemo i za regionom, a naročito za razvijenim evropskim zemljama, poručeno je sa konferencije Ženski biznis – potencijal crnogorske ekonomije. Saopšteno je da su žene vlasnici svega 9,6 odsto preduzeća, dok je u Evropskoj uniji taj procenat oko 30 odsto.

Konferenciju su organizovali Međunarodna organizacija rada (MOR), Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Program rodne ravnopravnosti koji partnerski sprovode UNDP u Crnoj Gori, te Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Delegacija EU.

“Pored i dalje prisutne ekonomsko-finansijske krize, primjetno je da položaj žena preduzetnica u našoj zemlji prate evidentne razlike u odnosu na muške kolege – posebno sa aspekta podsticaja i uključivanja u biznis, još tradicionalnog pogleda na njihovu ulogu i mjesto u društvu, kao i pristup imovini i vlasništvu nad imovinom“, istakla je predsjednica Asocijacije poslovnih žena Danijela Laketić, najavljujući da će nastaviti da pružaju podršku razvoju i unapređenju ženskog preduzetništva.

Ona je kazala da se broj preduzetnica u Crnoj Gori posljednjih godina povećava, ali je taj broj značajno manji u odnosu na zemlje regiona i EU.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović uputio je čestitke svim preduzetnicama Crne Gore što odgovornim pristupom i zalaganjem pokazuju kako treba voditi biznis. On je naveo da je za razvoj ženskog biznisa neophodna veća institucionalna podrška sa državnog i lokalnog nivoa.

Specijalista za poslodavačke aktivnosti MOR-a iz Kancelarije za centralnu i istočnu Evropu Dragan Radić kazao je da zbog ekonomske krize i rasta nezaposlenosti, podsticanje preduzetništva, uključujući i žensko, postaje jedna od najvažnijih mjera u mnogim zemljama.

“Žene često nijesu prepoznate kao ravnopravni igrači u ekonomskoj areni i zato im je puno teže započeti bilo kakav biznis”, istakao je on.

Bonus video: