Ministarstva i KHOV različito o objavljivanju podataka o poslovanju KAP-a

“Nije iznenađenje da nešto što je dogovoreno usmeno sa predstavnicima Ministarstva na papiru bude sasvim nešto drugo..."
58 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.10.2013. 18:31h

Podgorica - Ministarstvo finansija nije imalo zakonsko ovlašćenje da oslobodi bilo koje pravno lice obaveze finansijskog izvještavanja, saopšteno je juče “Vijestima” iz tog Vladinog resora.

Oni su napomenuli da je “kroz Zakon o računovodstvu i reviziji uveden inspekcijski nadzor, koji u jednom dijelu prati i ispunjavanje obaveze izvještavanja u skladu sa Zakonom”.

Poslije razgovora sa predsjednikom Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) Zoranom Đikanovićem “Vijesti” su juče objavile da je Ministarstvo finansija oslobodilo najnovijim tumačenjem propisa Kombinat aluminijuma u stečaju (KAP) da KHOV-u dostavlja kvartalne izvještaje o poslovanju.

Đikanović je “Vijestima” objasnio da na taj način objavljivanje izvještaja vjerovatno više neće biti obaveza ni ostalih crnogorskih kompanija u stečaju koje su, do sada, kao emitenti hartija od vrijednosti redovno dostavljale podatke o poslovanju.

Predsjednik KHOV-a je naveo, između ostalog, i imena činovnika u dvije institucije između kojih je obavljena korespondencija u vezi sa obavezom finansijskog izvještavanja KAP-a.

“Nije iznenađenje da nešto što je dogovoreno usmeno sa predstavnicima Ministarstva na papiru bude sasvim nešto drugo jer samo papir obavezuje. Tražićemo danas to pismeno od Ministarstva, a ako je stvarno tako - tražićemo od KAP-a da pošalje sve svoje izvještaje. Ukoliko to ne urade, napisaćemo im prekršajnu prijavu“, rekao je Đikanović.

Kombinat, u kojem je 8. jula pokrenut stečajni postupak, za razliku od dosadašnje prakse, još nije objavio ni polugodišnji izvještaj o poslovanju 2013. godine. Do 1. novembra bi trebalo da objavi izvještaj o poslovanju nakon tri kvartala ove godine.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić je nedavno javno saopštio da ta kompanija, s obzirom na to da je u stečaju, nema obavezu da KHOV-u dostavlja kvartalne izvještaje o poslovanju.

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji, akcionarsko društvo i drugo pravno lice koje emituje hartije od vrijednosti i druge finansijske instrumente kojima se trguje na organizovanom tržištu, kao i matično pravno lice koje je dužno da sastavlja konsolidovane finansijske iskaze, dužno je da u pisanom i elektronskom obliku sačinjava i dostavlja KHOV-u godišnje i kvartalne finansijske iskaze.

“Komisija finansijske iskaze objavljuje na svojoj internet stranici. Bliži sadržaj, rokovi i način sačinjavanja i dostavljanja iskaza utvrđuju se pravilima Komisije za hartije od vrijednosti”, naveli su juče iz Ministarstva finansija.

Bonus video: