Brajović: Ne stoji procenat Svjetske banke da će autoput dići javni dug 23 odsto

"... samo smo mi ovdje pozvani da analiziramo sve aspekte i na osnovu toga donesemo odluku"
4 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Autoput, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.10.2013. 18:04h

Ministar saobraćaja Ivan Brajović ocijenio je za Antenu M da je rano govoriti o tome da li će, kako procjenjuje Svjetska banka izgradnja autoputa podići javni dug Crne Gore 23 odsto.

Brajović kaže da Vlada intezivno radi na projektu autoputa.

U toku su pregovori sa Kinezima o okvirnom ugovoru, a uslijediće ugovor o projektovanuju i izgradnji- i na kraju finansijski ugovor. Sve to će, kaže Brajović, potom biti proslijeđeno Parlamentu:

"Tek tada ćemo znati kakvom dinamikom ćemo povlačiti odobrena sredstva i tek tada će Ministarstvo finansija moći da da prave podatke kako će realizacija tog projekta uticati na javni dug. Ne postoji ništa transparentije nego da o tome razgovaramo i u konačnom odlučimo u Parlamentu. Zato mislim da sada pričati o tome koliko će biti povećanje javnog duga, koji procenat će biti BDP-a ne može da stoji. Ne može da stoji procenat o kome se razgovaralo", kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, "bilo ko drugi, pa makar i međunarodne finansijske institucije mogu da daju svoje određene prognoze, ali samo smo mi ovdje pozvani da analiziramo sve aspekte i na osnovu toga donesemo odluku".

Brajović kaže da postojeći protok saobraćaja ne garantuje brzi povraćaj investicija ali:

"Takođe znamo da je neophodno da pokrenemo našu građevinsku operativu u punom smislu, da angažujemo sve naše kapacitete. Takođe znamo da moramo infrastrukturno uvezati Crnu Goru, podstaći razvoj turističkih i drugih potencijala sjevera Crne Gore, da moramo omogućiti sigurniju vožnju kroz Crnu Goru. A nesporno je da je put kroz kanjoj Morače jedan od najopasnijih putnih pravaca", objašnjava Brajović.

Podsjetimo, iz Svjetske banke su upozorili da će izgradnja autoputa, odnosno izgradnja dionice Smokovac-Mateševo uticati da javni dug poraste čak 23 odsto BDP-a.

Bonus video: