Rudarski kongres: Zlatne plakete Vukmiroviću, Gomilanoviću i Koraću

"Odgovornost pred svima nama je velika. Uspjeh se mjeri samo djelima", kazao je Vukmirović
412 pregleda 0 komentar(a)
Balkanski rudarski kongres, Foto: Privredna komora CG
Balkanski rudarski kongres, Foto: Privredna komora CG
Ažurirano: 15.10.2013. 12:19h

Balkanski rudarski kongres, povodom desetogodišnjice postojanja, dodijelio je zlatne plakete Vladimiru Vukmiroviću, dr Miodragu Gomilanoviću i dr Milutinu Koraću, dugogodišnjim radnicima i rukovodiocima u rudarstvu.

Kongres koji okuplja veliki broj stručnjaka iz oblasti rudarstva i drugih pratećih disciplina, održan je u Ohridu. Plakete su uručene na prijemu koji je priredila Privredna komora Crna Gore, u prisustvu predsjednika Velimira Mijuškovića.

Član organizacionog odbora Balkanskog rudarskog kongresa dr Miodrag Gomilanović podsjeća da je ova stručna institucija formirana prije deceniju, i bavi se problematikom eksploatacije mineralnih sirovina, tehnologijom, rudarskom industrijom, sigurnošću u rudarstvu, zaštitom životne stredine, menadžmentom i ekonomijom u rudarstvu, zakonodavstvom, obrazovanjem, primjenom informacionih sistema i drugim pitanjima iz ove oblasti.

Vladimir Vukmirović, nekadašnji predsjednik Privredne komore Crne Gore, kaže da ga ovo priznanje raduje jer dolazi od ljudi iz struke. Utiska je da je nagrada u vezi sa njegovim posljednjim godinama aktivnog rada u Komori, kada su mineralne sirovine, kao faktor razvoja zemlje, bile među prioritetnim temama u njenom radu. Govoreći o ovoj temi sa današnjeg aspekta, Vukmirović je kazao da je važno ekonomski i energetski valorizovati hidro potencijal, kao i ugalj, naftu, te gas.

Prema njegovim riječima, u teškim vremenima treba više pažnje posvijetiti ljudima iz struke i tražiti natprosječne stručnjake, jer samo oni mogu pokrenuti privredni razvoj.

"Odgovornost pred svima nama je velika. Uspjeh se mjeri samo djelima. Zato uvijek treba konsultovati stručnjake, a Komora okuplja baš takve ljude", kazao je Vukmirović.

Balkanski rudarski kongresi su do sada održani: u Bugarskoj 2005. godine, u Srbiji 2007.godine, Turskoj 2009. godine, Sloveniji 2011. godine i Makedoniji 2013. godine. Pored država Balkana, gosti skupa su Rusija, Ukrajina, Slovačka, Poljska, Njemačka i Hrvatska (koja još zvanično nije članica ove asocijacije).

Bonus video: