Protest bivših radnika Metalca: Blokada računa ili prodaja imovine

Ukupan dug za 29 radnika iznosio je 312.330 eura, ili 10.770 po jednom radniku
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 08:46h

Otpušteni radnici nikšićkog Metalca Montavar, njih tridesetak, okupili su se jutros ispred kapije preduzeća u znak protesta što im nije isplaćena druga rata otpremnine u iznosu od oko 6.700 eura po radniku.

“Prvu ratu u iznosu od po 4.000 eura smo dobili 8.jula. Druga rata je trebalo da nam bude isplaćena 21.septembra ali to se još nije dogodilo. Išli smo na razgovor kod direktora Nikole Furundžića i imali obećanja da će to biti ispoštovano, ali ništa nije urađeno. Okupili smo se u znak protesta a sa advakatom ćemo vidjeti koje dalje poteze da uradimo – da li da blokiramo račun ili da se izvrši procjena imovine i da se proda dio da bi se mi namirili. Pored ove rate nije nam uplaćen ni radni staž za 2012.godinu“, kazao je Slobodan Durutović, u ime 29 radnika.

Pomenute radnike je u septembru prošle godine vlasnik Montavara Goran Mladenović otpustio kroz postupak dobrovoljne likvidacije. Otpušteni radnici su tokom prošle i ove godine organizovali proteste i blokade ulaza u preduzeće tražeći isplatu otpremnina. Protesti su prekinuti tek nakon potpisanog sporazuma sa poslovodstvom da će im otpremnine biti isplaćene od državne pomoći u iznosu od 1,5 miliona eura, koju je Vlada odobrila na osnovu plana restrukturiranja preduzeća.

Novac je, osim za isplaćivanje otpremnina i pokretanje proizvodnje, trebalo biti usmjeren i na podmirivanje kredita bankama kako bi bila skinuta hipoteka sa imovine Metalca, a vlasnik je bio dužan da uloži dodatnih milion eura.

„Imamo notarski zapis koji je urađen prije četiri mjeseca i u kome se Furundžić obavezuje da će da nas isplati. Direktor je kazao da ćemo novac dobiti ako se prodaju neke mašine, ali mi ne možemo da čekamo jer je već mjesec prošlo od tada. U notarskom zapisu stoji ako se ne prodaju mašine da to mora uraditi iz drugih sredstava. Tražimo da nas primi direktor Investicuiono razvojnog fonda Predrag Poček jer je taj fond Metalcu dao 1,5 miliona eura“, kazao je Durutović.

Direktor Furundžić je, preko radnika obezbjeđenja, poručio okupljenim novinarima da ne želi da da izjavu za medije već da je sve što je imao rekao radnicima. Ukupan dug za 29 radnika iznosio je 312.330 eura, ili 10.770 po jednom radniku. U ugovoru stoji da će prva rata u iznosu 118.204 eura (4.076 po radniku) biti isplaćena najkasnije u roku od 30 dana od puštanja u opticaj kredita za koji je garancije dala Vlade Crne Gore.

Drugi dio u iznosu 194.126 eura (pojedinačno po 6.694) trebalo je da bude isplaćen u roku od 90 dana a sredstva za isplatu da budu obezbjeđena prodajom osnovnog sredstva, mašine ’Sharman’ čija je nabavna cijena 591 hiljadu eura.

„Ukoliko naznačeni iznos ne bude obezbjeđen prodajom ove mašine ugovarač je isti iznos dužan obezbijediti iz drugih sredstava u naprijed iznosenom roku“, stoji u ugovoru u koji su „Vijesti“ imale uvid. Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac.

Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirao novu Metalna Montavar inženjering u koju je prešlo oko 110 radnika iz Metalca.

Galerija

Bonus video: