Bivši radnici nikšićkog Metalca traže da se otkrije ko je koristio novac iz stečajne mase

Radnici su bili uposleni i po 30 godina i potom kao tehnološki višak 2004.godine završili na Birou rada uz obezbijeđenih po 1.920 eura
99 pregleda 1 komentar(a)
Radnici Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Radnici Metalac, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.10.2013. 16:48h

Grupa oko 70 bivših radnika nikšićkog Metalca, koji vode sudski spor od februara 2005.godine, zahtijevaju od nadležnih državnih organa da utvrde ko je podizao njihov novac iz stečajne mase u prosjeku od 400 do dvije hiljade eura.

Ti radnici u Metalcu su bili uposleni i po 30 godina i potom kao tehnološki višak 2004.godine završili na Birou rada uz obezbijeđenih po 1.920 eura, a koji su sudskim putem pokušali naplatiti nesporne neisplaćene razlike zarada i regres za 2003. i 2004.godinu, kao i sredstva iz kase uzajamne pomoći.

Advokat Vera Mijanović, koja zastupa oštećene radnike, kazala je da oni samo zahtijevaju da im se isplate njihova potraživanja, a da je stvar nadležnih pravosudnih i tužilačkih organa da utvrde ko je sa sudskog računa uzeo i prisvojio njihov novac.

„Od Osnovnog suda u Podgorici dobili smo odbijajuću presudu, ali za nas predmet još nije završen. Riječ je o tužbi protiv države, jer je neko podigao pare iz stečajne mase u toku stečajnog postupka u Metalcu, a nikada ih nije isplatio radnicima, iako je novac podizan na njihovo ime“, kazala je Mijanović na konferenciji za novinare.

Te tvrdnje, kazala je Mijanović, potkrepljuju i dokazi iz Privrednog suda da je radnicima novac odobren i podignut sa žiro računa na ime razlika na primanja, ali im nikada nije isplaćen, zbog čega su podnosili krivične prijave.

„ Nas nije zanimalo ko je otuđio pare, već da su radnicima koji su podnijeli tužbu protiv države priznata potraživanja kao stečajnim povjeriocima koja su odobrena i podignuta za vrijeme dok su se nalazili na računu kod Privrednog suda“, precizirala je Mijanović.

Prema njenim riječima, očekivali su da će sud podnijeti krivične prijave i utvrditi gdje je nestao novac i ko ga je zadržao, i tako riješiti taj slučaj, kako je kazala, klasične pronevjere.

Mijanović: Tužba protiv države jedina preostala opcija

Mijanović je navela da su uvidom u stečajni spis utvrdili da su na ime radnika pare podizane iz četiri puta počev od 16. jula 2004.godine zaključno sa 1.novembrom iste godine u ukupnom iznosu od oko 138 hiljada eura, za šta postoje imena i onih koji su novac podigli i ko je odobrio.

„Umjesto da se odmah pokrene postupak i utvrdi gdje je novac, nizala su se ročišta i na kraju je slučaj zaključen, a nama je samo preostalo da tužimo državu, ali su Osnovni i Viši sud u podgorici odbili naš tužbeni zahtjev uz obrazloženje da nema pripusta na sudkoj strani, već je odgovoran stečajni upravnik što novac nije isplaćen radnicima, kao da on nije predstavnik države“, ukazala je ona.

Mijanović je rekla da su se zbog toga obratili Ustavnom sudu od koga očekuju da hitno donese rješenje po njhovoj žalbi, "čime bi se izbjegla bruka da jedna potpuno čista pravna stvar ne može da se riješi pred našim sudovima, već će u suprotnom morati pred međunarodnu arbitražu".

Bonus video: