Ni svi porezi i takse ne pune rupu od KAP-a

Loša politika Vlade u privatizaciji Kombinata aluminijuma i kasnija pomaganja ovoj fabrici skupo koštala poreske obveznike
4 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.10.2013. 18:43h

Prihodi od povećanja poreza na dodatu vrijednost od jula, oporezovanja plata po većim stopama od februara i od taksi euro po euro koje je Vlada počela da uvodi od jula prošle godine, nijesu dovoljni da pokriju ni polovinu iznosa koji je plaćen po osnovu garancija za Kombinat aluminijuma.

Iz državne kase za KAP je dato prošle godine 23,4 miliona i 103 miliona ove godine ne uključujući kamate. Novac za taj vanredni trošak u najvećem iznosu isplaćen je kroz nova zaduženja.

Prihodi od povećanja PDV-a, prema procijeni Ministarstva finansija, od 1. jula do kraja godine iznosiće 35 do 40 miliona eura, od povećanja poreza na zarade oko 7,5 miliona a od taksi “euro po euro” od uvođenja do sada naplaćeno je 13,9 miliona euraje.

Dio mjera štednje je i zamrzavanje penzija, čime je izbjegnuto njihovo povećanje za 3,3 odsto od januara ove godine, čime je država ove godine uštedjela oko 12 miliona eura.

Vlada je najprije u julu pošle godine uvela takse euro po euro na sim kartice, električna brojila, priključke za kablovsku televiziju i na upotrebu duvanskih proizvoda u ugositeljskim objektima. Nakon toga uslijedio je od februara novi namet kroz uvođenje kriznog poreza na plate. Ta mjera značila je oporezovanje po stopi od devet odsto svih zarada koje ne prelaze prosječnu zaradu u državi od 482 eura, a ostatak iznad tog iznosa oporezuje se sa 15 odsto.

“Od početka godine prihodi po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeni su iznosu od 62,5 miliona što je za 6,02 miliona ili 10,66 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Po osnovu primjene „kriznog“ poreza, do sada, naplaćeno je 6,5 miliona, a procjena povećanja prihoda za cijelu 2013. godinu iznosi oko 7,5 miliona, saopšteno je zvanično “Vijestima” u Ministarstvu finansija.

Najskuplja i za sada posljednji danak privredi i građanima uvedena je u julu ove godine kada je povećana osnovna stopa PDV a sa 17 na 19 odsto.

Statistika pokazuje da je po osnovu PDV-a od početka godine država prihodovala 317,8 miliona što je za 51,87 miliona ili 19,5 odsto više u odnosu na isti period 2012. godine.

“Veći prihodi od PDV-a su rezultat primjene mjera na suzbijanju sive ekonomije i povećanja stope. Naplata PDV-a po stopi od 19 odsto počela je sa primjenom od prvog jula 2013, a obaveze po osnovu PDV-a nastale u julu iskazuju se u prijavama za avgust. Avgustovski prihodi veći su za 14,9 miliona ili 46,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako je objašnjeno, najveći iznos mjesečne naplate, po osnovu PDV-a, ostvaren je u julu i avgustu u iznosu od po 47 miliona.

Iz Ministarstva finansija najavili su i povećanje poreza koji bi mogli stupiti na snagu već od početka naredne godine kako bi se osigurala stabilnost budžeta zbog iznosa kredita koji dospijevaju na naplatu. Pripremljeno je pet scenarija za rast poreza na zarade, najavljeno i povećanje poreza na dobit i promet nepokretnosti.

“Euro po euro” može samo Skupština da produži

Naplata taksi “euro po euro” ističe u decembru ove godine, a ukoliko bi Vlada željela da ih naplaćuje i naredne godine Skupština bi morala da usvoji izmjene zakona. Iz opozicije i manje članice vladajuće koalicije SDP-a su prošlog mjeseca jasno saopštili da neće prihvatiti produženje ovih nameta.

Ministar finansija Radoje Žugić prije nekoliko dana u intervjuju portala CDM kazao je da će od januara naredne godine biti ukinute takse na električna brojila, a da će na brojeve mobilne telefonije i kablovsku televiziju ostati.

Naplata taksi “euro po euro” ističe u decembru ove godine, a ukoliko bi Vlada željela da ih naplaćuje i naredne godine Skupština bi morala da usvoji izmjene zakona

Od tog iznosa osam miliona eura prihodovano je od taksi na sim kartice, 4,2 miliona na tarifna brojila, 1,6 miliona na kablovski priključak i oko 100 hiljada eura na upotrebu duvanskih proizvoda u ugositeljskim objektima.

Bonus video: