Ivanović: Dok sam ja glavni, nema ekskluziva

"Smatramo da treba da se te informacije saopšte na konferenciji za novinare"
85 pregleda 16 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Vesko Belojević
Petar Ivanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.10.2013. 07:59h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović je saopštio da mu je drago što je kredit od 50 miliona eura koji je država dobila za razvoj poljoprivrede od Fonda za razvoj Adu Dabija „izazvao toliku pažnju u medijima i da su svi o tome nešto pitali“

Ministar je saopštio “da se sve može pitati na konferenciji za novinare” i zamjerio 'Vijestima' koje su “pokazale nestrpljenje pa su objavili tekst da krijemo uslove kredita”. Ivanović je rekao da “Vijesti” insistiraju na ekskluzivnim informacijama i da on to ne podržava.

Dok sam ja na čelu ministarstva nema ekskluziva, već će sve biti transparentno. Smatramo da treba da se te informacije saopšte na konferenciji za novinare. Nećemo praviti ekskluzivu da bi se pojedinim medijima podizao tiraž. Mi ne trgujemo informacijama nego ih saopštavamo transparentno“, istakao je Ivanović

Kredit je, prema njegovim riječima, odobren na rok od 15 godina uz tri godine grejs perioda i kamatnu stopu od tri odsto.

Radost zlobnika, labud među guskama

Ministar je kazao da je u Rožajama konačno riješen problem sedam drvoprerađivača koji se nagomilavao od februara, te da je nakon dvije godine pokrenuta proizvodnja u pljevaljskoj kompaniji “Vektra Jakić”.

On se osvrnuo na pisanje „Blica“ i „Dana“ o tim problemima koji su, kako je rekao, sa „radošću zlobnika“ pisali o prestanku proizvodnje u “Vektri Jakić”.

„U ovom momentu u kompaniji koja nije radila dvije godine imamo 61 radno mjesto i to nam nije krajnji cilj. Krajnji cij nam je puna proizvodnja. Ne možemo nakon dvije godine stajanja odjednom da dođemo do pune proizvodnje“, rekao je Ivanovć.

On je naglasio da ga „svaka zloba jača“ i da „pokušava da razumije inspiraciju koju imaju pojedini ljudi da i pozitivno pretvore u negativno“.

„Kada se kukavice udruže junaštvo im nešto vrijedi, a labud ostaje labud makar se družio sa guskama“, poručio je ministar.

On je dodao i da je pljevaljska kompanija imala niz pravnih problema koji se nijesu mogli odjednom riješiti, ali da je bitno da se svakog dana prave pomaci.

Pregovori sa Evropskom unijom (EU) o poljoprivredi, kako je ocijenio, biće teški i zahtjevni, ali pripreme za njihov početak idu po planu.

"Pregovori nijesu blokirani kako su o tome izvještavale dnevne novine 'Dan'. EK je u izvještaju pravilno registrovala pomake, ali i područja u kojima nije bilo pomaka. U oblasti ribarstva kaskamo i tu moramo posvetiti veću pažnju kadrovskim rješenjima", kazao je Ivanović.

Bonus video: