Aerodromi: Najuspješnija ljetnja sezona do sada

Direktori aerodroma u Podgorici i Tivtu, Dragan Milanović i Ranko Bošković, kazali su da su crnogorske vazdušne luke zabilježile najbolje rezultate u istoriji svog poslovanja
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2013. 16:31h

Ovogodišnja ljetnja sezona je najuspješnija od osnivanja dvije crnogorske vazdušne luke, uz znatno povećanje broja putnika i slijetanja, posebno u avgustu, ocijenili su direktori podgoričkog i tivatskog aerodroma, Dragan Milanović i Ranko Bošković.

Milanović je u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG) rekao da se period ljetnje sezone sa stanovišta aerodroma Podgorica može okarakterisati više nego uspješan, o čemu najbolje govore brojke koje su već nadmašile projektovana očekivanja za ovu godinu.

"Samo tokom avgusta opsluženo je 101,2 hiljade putnika, 19% više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je ujedno i rekord u broju opsluženih putnika na mjesečnom nivou u dosadašnjoj istoriji Aerodroma Podgorica”

“Od 1. maja do 30. avgusta preko aerodroma Podgorica opsluženo je 335,5 hiljada putnika, 14 odsto više i 2,35 hiljada vazduhoplova što predstavlja povećanje dva odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Samo tokom avgusta opsluženo je 101,2 hiljade putnika, 19 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je ujedno i rekord u broju opsluženih putnika na mjesečnom nivou u dosadašnjoj istoriji Aerodroma Podgorica”, precizirao je Milanović.

On smatra da su Aerodromi Crne Gore sa svoja dva aerodroma, svih proteklih godina, bili pozitivan primjer kako treba planski graditi i proširivati sopstvene kapacitete i raditi na podizanju nivoa svojih usluga.

“Na taj način modernizovani i rekonstruisani aerodromi u Podgorici i Tivtu otvorili su crnogorsko nebo za sve zainteresovane avio kompanije i turoperatore i učinili Crnu Goru popularnijom avio destinacijom.

To ne znači da je posao završen, naprotiv, kako Aerodromi Crne Gore tako i svi ostali subjekti moraju u kontinuitetu raditi na stalnom usavršavanju kadrova i poboljšanju kvaliteta svojih usluga”, objasnio je Milanović.

Prema njegovim riječima, ono što je u ovom momentu prepoznato kao nužno za Aerodrom Podgorica je rekonstrukcija, proširenje i modernizacija manevarskih površina i platforme.

“Shodno tome uveliko su započete sve aktivnosti u vezi sa tom investicijom, a njenom realizacijom će biti značajno povećan kapacitet i sigurnost zemaljskih operacija na Aerodromu Podgorica”, dodao je Milanović.

Aerodrom Podgorica, kako je naveo, svoj rad bazira na implementaciji domaćih i međunarodnih propisa i preporučene prakse iz oblasti vazdušnog saobraćaja.

“Takođe na skriningu o pristupanju Crne Gore Evroskoj uniji (EU) dio poglavlja 14 – Saobraćajna politika, koji se odnosi na vazdušni saobraćaj, ocijenjen je kao najusklađeniji sa pravnim tekovinama EU”, podsjetio je Milanović.

Govoreći o irskom niskotarifnom prevozniku Rajaneru /Ryanair/, Milanović je kazao da je ta avio kompanija u kratkom vremenu ostavarila jako zavidan nivo popunjenosti putničke kabine, kako za dolazeće tako i za odlazeće letove.

“Ta činjenica nas zaista raduje. Prvi utisci su pozitivni, a međusobna saradnja je na visokom profesionalnom nivou. Prema Rajanerovim mjesečnim statističkim analizama Aerodrom Podgorica se nalazi među prvih deset stanica po postignutim performansama od ukupno 186 aerodroma na kojima saobraćaju u svijetu, dok smo za jul bili po određenim elementima analize i na prvom mjestu”, precizirao je Milanović.

Bošković je za Glasnik ocijenio da, kada je riječ o saobraćaju na Aerodromu Tivat, ljetnja sezona je bila najuspješnija u njegovom postojanju.

“Od 1. maja do 31. avgusta opsluženo je 3,36 hiljada vazduhoplova, 16,4 odsto više, dok je broj putnika bio 588 hiljada, odnosno 23 odsto više. U avgustu je opsluženo 1,1 hiljada vazduhoplova, 203,5 hiljada putnika ili prosječno dnevno 6,6 hiljada, pri čemu je 10. avgusta, postignut i dnevni rekord od opsluženih 11,1 hiljada putnika”, naveo je Bošković.

On smatra da bi povećanje turističkih kapaciteta, kvaliteta objekata i usluga i odgovarajuća promocija, Crnu Goru učinili interesantnijom za posjetioce sa područja za koje je avionski prevoz logičan i dostupan izbor.

“Primjerom te popularnosti možemo navesti karakteristike saobraćaja na Aerodromu Tivat u segmentu takozvane biznis avijacije gdje su očigledne promjene u strukturi vazduhoplova u korelaciji sa pojavom i razvojem projekta Porto Montenegro, kao i porast ukupnog saobraćaja u okviru sticanja popularnosti Crne Gore u zemljama kao što su Rusija i Ukrajina”, rekao je Bošković.

Govoreći o novim poslovnim potezima, Bošković je kazao da su se nakon usvajanja Državne studije lokacije Aerodroma Tivat stekli uslovi da se projektuje i izgradi nova zgrada za prihvat i otpremu putnika i rekonstruišu i dograde manevarske površine i platforma za opsluživanje vazduhoplova.

U zadnjih par godina, kako je naveo, najveći problem i negativan uticaj na efikasnost poslovanja predstavlja imperativ postupanja po ovakvom sistemu javnih nabavki, pogotovo u održavanju specifičnih sistema nabavljenih od stranih isporučilaca.

“Dobra namjera kontrole trošenja sredstava javnog sektora i sprječavanja korupcije, u provedbi, se pretvorilo u kočnicu bilo kakvog rada. Sklon sam reći da ćemo obezbjediti sredstva za nabavke, a neka samu nabavku realizuje ko god hoće, neki Vladin organ, nevladina organizacija, ko god to bio, samo da mi dobijemo to što nam treba i kad nam treba”, zaključio je Bošković.

Galerija

Bonus video: