Kostić: Brojni negativni efekti bankrota KAP-a na ekonomiju CG

“Za pojedine... prestanak poslovanja na neko vrijeme. Takođe, negativni efekti će se odraziti i na... povećanu nezaposlenost, kako kod KAP-a tako i kod njegovih partnera”
3 komentar(a)
Elektroliza, Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektroliza, Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.10.2013. 14:18h

Bankrot velikog preduzeća, kao što je Kombinat aluminijuma (KAP) kratkoročno će negativno uticati na ekonomiju Crne Gore, ocijenio je ekonomski analitičar, Vasilije Kostić.

“Trenutni negativni efekat će se ogledati u značajnijem finansijskom gubitku potraživanja povjerilaca, što će zaoštriti dodatno i onako uzdrmanu likvidnost privrednih subjekata, imajući u vidu da vrijednost imovine nije dovoljna da pokrije ukupan iznos potraživanja”, kazao je Kostić agenciji Mina-business.

Bankrot ne znači i nestanak preduzeća već i priliku da se kroz nove odnose i eventualno nova ulaganja investitora sa drugačijim menadžmentom i drugačijom strategijom poslovanja, ostvari rentabilno poslovanje u budućnosti, smatra Kostić

Iz tog osnova će, kako je ocijenio, značajan gubitak imati i Vlada što će značiti pogoršanje njene fiskalne pozicije, jer taj fiskalni gubitak treba nadoknaditi iz drugih izvora, što u datoj situaciji ima dodatnu težinu.

“Pored toga značajan gubitak će se ogledati i u smanjenom intenzitetu obavljanja biznisa preduzeća koja su po prirodi svoje djelatnosti bile upućene na KAP, što će rezultirati njihovim smanjenim poslovnim prihodima”, naveo je Kostić.

Prema njegovim riječima, ta promjena će različito uticati na različite subjekte.

“Za pojedine to bi moglo značiti i prestanak poslovanja na neko vrijeme. Takođe, negativni efekti će se odraziti i na zaposlenost odnosno povećanu nezaposlenost, kako kod KAP-a tako i kod njegovih partnera”, rekao je Kostić.

To su značajnije posljedice trenutnog stanja, ali treba reći da bankrot ne znači i nestanak preduzeća već i priliku da se kroz nove odnose i eventualno nova ulaganja investitora sa drugačijim menadžmentom i drugačijom strategijom poslovanja, ostvari rentabilno poslovanje u budućnosti.

“U tom slučaju KAP bi generirao pozitivne posljedice po crnogorsku ekonomiju kao što pozitivne posljedice generiraju preduzeća koja pozitivno posluju”, zaključio je Kostić.

Privredni sud u Podgorici proglasio je u srijedu bankrot KAP-a. Bankrot, odnosno sprovođenje klasičnog stečaja, kako je ranije objašnjeno, znači da će se imovina Kombinata prodavati u cjelini ili će, ako se povjerioci saglase biti prodaja fabrike kao pravnog lica.

Ukupna potraživanja Kombinata, iznose gotovo 460 miliona eura. Stečajni upravnik, Veselin Perišić je utvrdio da je nesporno skoro 360 miliona eura.

Stečajni upravnik priznao je više od 70 odsto potraživanja, dok je preko 20 odsto osporio. I od te petine može se očekivati da 50 odsto na kraju bude priznato.

Bonus video: