Ukupan poreski dug oko 330 miliona eura

Od takse na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima naplaćeno je 127,1 hiljada EUR, a od kriznog poreza je do 25. septembra prikupljeno 6,5 miliona EUR
59 pregleda 3 komentar(a)
Porez, Investicije, Foto: Shutterstock
Porez, Investicije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2013. 08:37h

Ukupni poreski dug, prema preliminarnim procjenama, iznosi nešto više od 330 miliona eura, saopštio je direktor Poreske uprave (PU), Milan Lakićević.

On je u intervjuu za Dan rekao da je 7. oktobra poreski dug bez kamate iznosio 244,2 miliona, dok je kamata preko 85,8 miliona eura.

"Kontinuirano preduzimamo mjere za smanjenje poreskog duga. Osim prinudne naplate, blokade žiro-računa, hipoteke i zaloga i pljenidbe imovine, poreskim obveznicima je omogućeno da poreske obaveze izmire imovinom", kazao je Lakićević.

On očekuje da će nakon završetka postupka poreski dug obveznika koji su aplicirali za ovakav vid plaćanja, biti smanjen.

Lakićević je podsjetio da je PU objavila „crnu listu” 100 najvećih poreskih dužnika koji nijesu izmirili obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), koncesija, poreza na dobit i na promet nepokretnosti i 50 najvećih dužnika po osnovu poreza i doprinosa na zarade.

On je najavio da će uskoro biti objavljena inovirana „crna lista” od 200 najvećih dužnika po osnovu akciza, PDV-a, koncesija, poreza na dobit i na promet nepokretnosti i 50 najvećih dužnika po osnovu taksa na zarade.

Lakićević je saopštio da je ukupan prihod od naplate takse euro po euro od 1. avgusta do 26. septembra 13,67 miliona eura. Od toga se na takse za SIM kartice odnosi 7,9 miliona, na električna brojila 3,9, a na kablovski priključak 1,6 miliona eura.

Od takse na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima naplaćeno je 127,1 hiljada eura, a od kriznog poreza je do 25. septembra prikupljeno 6,5 miliona eura.

Od povećanja PDV-a je od 1. avgusta do 27. septembra naplaćeno 41,4 miliona eura.

Lakićević tvrdi da su netačne i neutemeljene tvrdnje da su kontrolne aktivnosti PU politički motivisane prema bilo kom poreskom obvezniku, pa time i prema trgovačkom lancu Albona.

„Tokom kontrole Albone utvrđene su znatne nepravilnosti, prvenstveno po pitanju neplaćanje poreza i doprinosa na zarade od 2011. godine, usljed čega je dug dostigao 1,4 miliona. U cilju obezbjeđenja naplate poreskog duga, uvedena je blokada poslovnih računa kompanije. Postavlja se pitanje da li je Albonu u ovakvo stanje dovelo loše upravljanje, odnosno da li se radi o direktnoj odgovornosti menadžmenta i vlasnika«, naveo je Lakićević.

Bonus video: