Do milion mjesečno za KAP o državnom trošku?

Tri mjeseca nakon stečaja u KAP-u iz Vlade i Montenegro bonusa neće da otkriju da li i novcem građana pokrivaju nerentabilnu proizvodnju
63 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 18:42h

Kombinat aluminijuma i dalje pravi gubitke, ali tri mjeseca nakon uvođenja stečaja u ovoj kompaniji njegovo poslovanje još više je netransparentno, ne objavljuju se izvještaji o kvartalnom poslovanju i ne zna se precizno ko plaća troškove nerentabilne proizvodnje aluminijuma. Da li to čini Vlada tajno iz državnog trezora ili, kako se zvanično saopštava, državna kompanija Montenegro bonus, koja već nekoliko mjeseci rukovodi KAP-om po nalogu izvršne vlasti?

Trenutna tržišna cijena aluminijama na Londonskoj berzi metala je svega oko 1.800 dolara po toni pa se i sa oko 200 dolara preferencija ispod proizvodne, odnosno od prodatog aluminijuma ne mogu pokriti svi troškovi proizvodnje. Zvaničnih informacija o tom gubitku nema, a nezvanično se spekuliše da je za pokrivanje mjesečnih troškova KAP-a neophodno doplatiti nekoliko stotina hiljada eura do čak milion eura državnog novca, kako je to nedavno i saopštio bivši direktor KAP-a Jurij Moisejev.

Izvor “Vijesti” iz KAP-a tvrdi da se sada fabrici fakturiše tržišna cijena električne energije ili nešto više od 40 eura po megavat času, dok drugi nezvanični izvor iz izvršne vlasti tvrdi da je cijena znatno niža.

“Kao što je poznato, Kombinatu je uveden stečaj i sve aktivnosti koje se sprovode u kompaniji su u nadležnosti Privrednog suda i stečajne uprave, u skladu sa Zakonom o stečaju, i u dijelu ugovora sa Montenegro bonusom, kao i u dijelu obezbjeđivanja održavanja tekuće proizvodnje i posebno u procjenama trajanja stečajnog postupka”, bilo je sve što je “Vijestima” zvanično odgovoreno iz Vlade o troškovima za održavanje proizvodnje KAP-a i trajanju stečaja.

Ista pitanja upućena su i direktoru Montenegro bonusa Aleksandru Kašćelanu, s obzirom da se ta firma ponaša “kao država u državi”, mjesecima navodno preuzima gubitke KAP-a, ali za to, zasad, nikome ne polaže račune, niti javno odgovara na bilo kakva pitanja i dileme u vezi sa tekućim poslovanjem i budućnosti KAP-a.

Iz Montenegro bonusa “Vijesti” nijesu mogli dobiti odgovor na pitanje koliko novca je država ili ta kompanija potrošila od 8. jula ove godine do danas za održavanje proizvodnje u Kombinatu i da li su tačne tvrdnje bivšeg ruskog menadžmenta da se doplaćuje milion eura mjesečno.

Direktor Kašćelan nije odgovorio i da li ima procjenu koliko će stečajni postupak u KAP-u trajati i koliko će to koštati poreske obveznike, da li KAP samostalno plaća cijenu električne energije sada ili to radi Montenegro bonus?

Iz ove državne kompanije nijesu odgovori ni kolika je prosječna cijena električne energiju koju je KAP plaćao tokom protekla tri mjeseca.

Član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović kaže za “Vijesti” da „ova Vlada nema plan šta sa KAP-om i to nas jako puno košta“.

Član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović kaže za “Vijesti” da „ova Vlada nema plan šta sa KAP-om i to nas jako puno košta“

„Podatak da se ne zna ko šta plaća i ko šta finansijski pokriva govori više od bilo kakve analize. Ako imamo informaciju da su potraživanja povjerilaca dosegla 460 miliona eura, da su KAP-u neophodna sredstva za modernizaciju za koje se ne zna da li ih iko uopšte i planira, a snabdijevanje električnom energijom je do kraja problematično, onda je jasno da se radi o galimatijasu koji će za posljedicu imati samo nove dugove“, istakao je Đurović.

On smatra da je „apsolutno neodgovorna ekonomska politika Vlade koja rješenje za situaciju vidi u tome da se dugovi ne gomilaju KAP-u već Montenegro bonusu“.

„To znači da sada posljedice lošeg poslovanja KAP-a treba da plaćaju i zdrave firme što je ne samo neprihvatljiv, već i izuzetno štetan model“, dodao je Đurović.

On napominje da je sve u vezi sa stečajnim postupkom „nejasno i javnost nije dovoljno upoznata šta se tamo dešava, tako da je jako teško reći do kada će stečaj trajati jer to ni Vlada, niti zna, niti ima plan“.

„Ne smijemo zaboraviti da osim što pravi gubitke KAP uništava životnu sredinu, a adekvatne akcije koji tu štetu sprečava nema. Dugovi su iz dana u dan sve veći i njih neko treba da vraća i o tome treba razmišljati. Pokazalo se da na kraju fakturu svakog ekonomskog „izuma“ Vlade koju vodi DPS plate građani Crne Gore“, naglasio je Đurović.

On napominje na jasan zaključak, da „KAP nema budućnost i ne treba gubiti vrijeme već tražiti rješenje kako bi njegovo gašenje bilo manje bolno i sa ekonomskog i sa socijalnog stanovišta“.

Dšić: Gdje je studija održivosti KAP-a

U SNP-u podsjećaju da 20. oktobra ističe rok kojim je Skupština obavezala Vladu da joj do tog datuma podnese na usvajanje studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije Crne Gore.

“Ukoliko Vlada ne realizuje ovu obavezu pokazaće se njeno pravo lice kada je u pitanju KAP i šta u stvari Vlada misli u odnosu na budućnost KAP-a i uopšte aluminijumske industrije. U SNP-u očekujemo i da DRI, u skladu sa zakonom, obavi odnosno završi reviziju dugova KAP-a koju su započeli i o tome, takođe, obavijesti Skupštinu”, istakao je član Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP-a Goran Dašić.

On smatra da bi Vlada i Montenegro bonus trebalo da podnesu detaljan izvještaj o poslovanju KAP-a od uvođenja stečaja 8. jula do danas.

Galerija

Bonus video: