Radović: Obuka B2B korisna za privlačenje turista

116 pregleda 0 komentar(a)
Saša Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Saša Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.10.2013. 14:33h

Obuka B2B za turističku privredu o njemačkom tržištu biće korisna u budućem međunarodnom poslovanju, pri čemu treba kreirati politiku u pravcu privlačenja većeg broja turista sa emitivnih tržišta, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

NTO je danas u Budvi organizovala jednodnevnu B2B turističku obuku o njemačkom turističkom tržištu.

Tokom treninga govornici su kazali da posljednji trendovi pokazuju da je njemačkom turisti izuzetno bitan visok nivo kvaliteta usluge i brige o gostu, kao i odgovarajuće predstavljenje nacionalnog i kulturnog indentiteta koji čini destinaciju autentičnom

Na radionici je, kako je saopšteno iz NTO-a, prisustvovalo oko 70 crnogorskih kompanija i više od 130 predstavnika malih biznisa, hotela, agencija, lokalnih turističkih organizacija, prevoznika, izdavaoca privatnog smještaja, kampova.

Direktor NTO-a, Saša Radović je ocijenio da će stečena znanja biti korisna u budućem međunarodnom poslovanju, s obzirom na to da su primjenjiva za sva tržišta ali i da cjelokupna turistička privreda treba da bude jedinstvena u naporima za privlačenje njemačkih gostiju putem održivih biznis inicijativa.

Državni sekretar za turizam, Predrag Jelušić je naveo da u narednom periodu treba nastojati da se kreira politika u pravcu intenzivnije komunikacije i privlačenja većeg broja turista sa emitivnih tržišta kao što je njemačko.

Predsjednik Njemačkog turističkog udruženja (DRV), Jirgen Buhi smatra da su zajedničke akcije i ekspertska pomoć neophodni prilikom generisanja većeg broja njemačkih turista.

„Na obuci je bilo riječi o značaju njemačkog tržišta, njegovim potencijalima, trendovima, ali i načinu na koji privredni subjekti iz Crne Gore mogu da razviju i predstave svoj proizvod na ovom tržištu, kroz savremene metode promocije, prodaje i distribucije“, navodi se u saopštenju.

Tokom treninga govornici su kazali da posljednji trendovi pokazuju da je njemačkom turisti izuzetno bitan visok nivo kvaliteta usluge i brige o gostu, kao i odgovarajuće predstavljenje nacionalnog i kulturnog indentiteta koji čini destinaciju autentičnom.

„Novi modeli distribucije i prodaje aranžmana, poput dinamičnog paketrinja, kao i upotreba društvenih mreža u planiranju i rezervaciji aranžmana nalaze sve veću primjenu“, rekli su iz NTO-a.

O aktuelnim temama izlažu eksperti poput turoperatora Studiosus, Olimar, JT Touristik, rukovodioci konsultantskih kompanija PRATTO i Tourismuszukunft, Instituta za e-turizam, Njemačkog centra za obuku profesionalaca u turizmu (DSFT).

Radionicu je organizovao NTO sa Kongresnim biroom Crne Gore u saradnji sa DRV-om uz podršku Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Njemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) i agencije Congress travel.

Bonus video: