Raspisan novi oglas za prodaju hotela "Durmitor"

Hotel “Durmitor” je ukupne površine od 2.370 kvadrata sa pripadajućim zemljištem površine 36.750 metara kvadratnih i tri tipa bungalova
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2013. 12:01h

Stečajni upravnik Ski centra "Durmitor" Čedo Gospić raspisao je novi, sedmi po redu, oglas za prodaju istoimenog hotela sa pripadajućim zemljištem i 13 bungalova na Žabljaku, po početnoj cijeni od 3,2 miliona eura.

Zainteresovani građani i preduzeća ponude mogu dostavljati do 25. oktobra.

Na prethodniih šest oglasa nije se pojavio ni jedan zainteresovani ponuđač, a početna vrijednost je opadala tako da hronologija kazuje da je od prvog oglasa objavljenog sredinom februara kada je procijenjen na 6.550.000 eura, do aktuelno oglasa prepolovljena.

U svakom oglasu navodi se da je potencijalni kupac obavezan da u radni odnos na neodređeno vrijeme preuzme šest radnika preduzeća.

Ponavljaju se podaci da je hotel “Durmitor”, ukupne površine od 2.370 kvadrata sa pripadajućim zemljištem površine 36.750 metara kvadratnih i tri tipa bungalova.

Početak gradnje hotela 1939.

Čine ga suteren površine 660 kvadrata, prizemlje od 707 kvadrata, prvi i drugi sprat od po 694 kvadrata i potkrovlje od 313 kvadrata. Na prodaju je osam većih bungalova, čija je površina od 54 do 61 kvadratni metar, četiri manja od po 36 kvadrata i jedan vanstandardni, od osam kvadrata.

Najstariji žabljački hotel, izgrađen je prije drugog svjetskog rata istovremeno sa “Avalom” iz Budve i “Lokandom” sa Cetinja.

Tokom rata predstavljao je partizansku bolnicu u kojoj su liječeni ranjenici nakon pete ofanzive, zbog čega je od strane okupatora zapaljen i potpuno izorio. O tome svjedoči spomen ploča na fasadi, neposredno pored ulaznih vrata. Nakon drugog svjetskog rata hotel je obnovljen ali za dva sprata visočiji.

Njegovo arhitektonsko rješenje i jedinstven izgled, uz prirodne vrijednosti, predstavljali su prvi turističko propagandni material ovog turističkog centra. Atraktivna lokacija davala je posebnu dimenziju.

Sve su to razlozi koji su kod Žabljačana stvorili jedinstvenu sliku da je teško prihvatiti da na tom mjestu bude izgrađen hotel drugačijeg izgleda.

Naročito sa činjenicom da hotela, koji ima karakteristike istorijskog spomenika, nema na listi objekata nematerijalne kulturno istorijske baštine kod ministarstva kulture, što bi obavezalo potencijalnog kupca da sačuva njegova vizuelna i arhitektonska rješenja.

U zaštitu pionira crnogorskog hotelijerstva stali su i aktivisti iz NVO "Expeditio" iz Kotora, koji su 17. aprila, Upravi za zaštitu kulturnih dobara dostavili inicijativu za uspostavljanje zaštite hotela "Durmitor".

Iz Uprave im je u srijedu stiglo obavještenje o prihvatanju inicijative u kome se navodi:

"Uvidom u pravnu i prateću dokumentaciju o kulturnim dobrima i kulturnoj baštini Crne Gore Uprave za zaštitu kulturnih dobara utvrđeno je da za materijalno, nepokretno dobro hotel Durmitor izgrađen 1938. po projektu prof.dr.ing.arh. Božidara Tomića nije rađena valorizacija kulturno istorijskih vrijednosti. Takođe je utvrđeno da predmetno dobro nema neophodnu dokumentaciju o potencijalnim kulturno istorijskim vrijednostima. Po navodima iz Inicijative riječ je o objektu koji predstavlja jedinstveni primjerak stvaralaštva svoga vremena i da posjeduje arhitektonske, ambijentalne i kulturne vrijednosti Obzirom na naprijed navedeno, prihvata se Inicijativa za uspostavljanje zaštite hotela Durmitor na Žabljaku, čime su se stekli uslovi za sprovođenje navedenog čl.19 kao i čl.23 i 24 Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Pravilnika o bližim kriterijumima i postupku za utvrđivanje kulturne vrijednosti kulturnog dobra (Sl. list CG br.41/11)", navodi se u odgovoru na inicijativu koje je potpisala direktorica Uprave mr. Anastazija Miranović.

Galerija

Bonus video: