Radnici: Ključno je da se KAP proda u cjelini

"Pitanje je da li će se naći neko ko će kupiti ili kompletnu fabriku u cjelini... ili će se fabrika segmentirati pa će se prodavati u djelovima", objasnila je Obradović
7 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 09.10.2013. 13:56h

Zaposleni u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) ne očekuju da će proglašenjem bankrota kompanije njihov status biti promijenjen i smatraju da je sada ključno pitanje da se pronađe pravi investitor koji će kupiti kompletnu fabriku.

Predsjednik Sindikata KAP-a, Sandra Obradović, rekla je da je prodaja kompanija u Crnoj Gori bez dugova, odnosno nakon uvođenja bankrota, nešto što je postalo praksa.

"Bilo je očekivano da će se u KAP-u desiti isti scenario kao i u nikšićkoj Željezari, odnosno da se proglasiti bankrot ili sprovesti klasični stečaj. Sada je na stečajnom upravniku da, ukoliko se povjerioci saglase, fabriku ili njene djelove stavi na prodaju", kazala je Obradović.

Ona očekuje da prema zaposlenima neće doći do nekih promjena i da će njihov status ostati kakav je i bio u dosadašnjem periodu.

"Pitanje je da li će se naći neko ko će kupiti ili kompletnu fabriku u cjelini, što bi za nas bilo najpovoljnije, ili će se fabrika segmentirati pa će se prodavati u djelovima", objasnila je Obradović.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme je evidentno da ne postoje pravi investitori, posebno za aluminijumsku industriju.

"S obzirom na cijenu struje i nemanje sopstvenog izvora električne energije pitanje je da li uopšte ima nekoga zainteresovanog pravog kupca koji bi investirao u fabriku i podigao je na noge onako kao što treba", poručila je Obradović.

Ključno pitanje, kako je navela, je da li će se pojaviti neki kupac koji bi unio svježi kapital u KAP.

Privredni sud u Podgorici proglasio je danas bankrot u KAP-u.

Bankrot, odnosno sprovođenje klasičnog stečaja, kako je ranije objašnjeno, znači da će se imovina Kombinata prodavati u cjelini ili će, ako se povjerioci saglase biti prodaja fabrike kao pravnog lica.

To je novi institut u zakonu koji omogućava da se dužnik proda kao preduzeće. U tom slučaju stečajni postupak se obustavlja, a novi kupac može zadržati ime fabrike i nastaviti sa obavljanjem djelatnosti bez ikakvih opterećenja.

Novac od prodaje čini stečajnu masu iz koje se namiruju povjerioci.

Ukupna potraživanja Kombinata, iznose gotovo 460 miliona eura. Stečajni upravnik, Veselin Perišić je utvrdio da je nesporno skoro 360 miliona eura.

Stečajni upravnik priznao je više od 70 odsto potraživanja, dok je preko 20 odsto osporio. I od te petine može se očekivati da 50 odsto na kraju bude priznato.

Bonus video: