Objavljena ažurirana lista savjesnih poreskih obveznika

Ministarstvo i Poreska uprava Bijelu listu objavljuje drugi put, dok Crnu listu, odnosno spisak najvećih poreskih dužnika, još nije objavljena za ovaj mjesec
156 pregleda 1 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock
euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2013. 13:26h

Ministarstvo finansija i Poreska uprava (PU) objavili su novu Bijelu listu, spisak 110 poreskih obveznika koji su u tekućoj godini platili više od 100 hiljada eura poreza, odnosno koji redovno podnose poreske prijave i izmiruju dospjele obaveze.

Ministarstvo i PU Bijelu listu objavljuje drugi put, dok Crnu listu, odnosno spisak najvećih poreskih dužnika, koja je trebalo da bude objavljena 1. oktobra, još nijesu objavili.

PU Crnu listu na osnovu izmjena Zakona o poreskoj administraciji objavljuje kvartalno. Prethodna je objavljena 1. jula. Lista sadrži 100 poreskih dužnika sa najvećim dugom koji obaveze nijesu izmirili duže od 12 mjeseci u kontinuitetu. PU je takođe dužna i da objavi listu 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u periodu dužem od šest mjeseci u kontinuitetu.

Na Bijeloj listi se nalaze poreski obveznici kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline sa kojima PU kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

“Kriterijumi prema kojima je obavljena selekcija obveznika za Bijelu listu obuhvatali su urednost obračunavanja poreza i podnošenja poreskih prijava, kao i redovnost izmiravanja poreskih obaveza”, naveli se iz Ministarstva i PU.

Jedan od kriterijuma bio je i da u postupcima inspekcijskog nadzora nijesu utvrđivane značajnije nepravilnosti, koje bi ukazivale na bilo kakav vid neregularnog poslovanja. Jedan od kriterijuma za odabir poreskih obveznika na drugoj Bijeloj listi bio je i da su isti u tekućoj godini platili više od 100 hiljada EUR.

Na listi su se, između ostalih, našli Alter Modus, Jugopetrol, Filip /Philip/ Morris Montenegro, Pivara Trebjesa, Voli trade, Merkator Crna Gora, M:tel, Erste banka, NLB Montenegrobanka, banka Societe generale Montenegro, Prva, Atlas, Hipotekarna, Hypo Alpe Adria Development, Komercijalna i First Financial banka.

Na listi su i Kips, Okov, Pomorski saobraćaj, Sava Montenegro, Stadion Podgorica, Daido Metal, Napredak Kotor, hercegnovski Blu lajn /Blue line/, Štrabag /Strabag/, Domen Podgorica, Šimšić Montmilk, Jadranski sajam, Knjaz Miloš Montenegro, Adriatik /Adriatic/ marinas, Atena Bohor, Mil Pop Podgorica.

Bonus video: