Savez sindikata ponovo u problemima zbog tužbi “žrtava tranzicije”

Predsjednica Sindikata zaposlenih u SSCG kazala je juče da će od Glavnog odbora, koji zasjeda u srijedu, tražiti odgovore zbog nove blokade računa
51 pregleda 3 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.10.2013. 18:52h

Savezu sindikata je ponovo blokiran račun jer je prije pet dana postala pravosnažna presuda kojom je grupa bivših radnika, takozvanih žrtava tranzicije, dobila oko 67 hiljada eura od ove radničke organizacije.

Ovaj problem u SSCG je počeo 2008. godine kada su sa Vladom potpisali ugovor o isplati otpremnina za žrtve tranzicije - radnike koji su od 2000. do 2007. ostali bez posla ne svojom krivicom. Vlada je tada obezbjedila 16,5 miliona za isplatu oko osam hiljada radnika koji je trebalo da dobiju po 1.926 eura. Novac je uplaćen SSCG koji je trebalo da ga proslijedi radnicima. Međutim, od tada je nekoliko stotina radnika tužilo SSCG i dobilo na sudu, pa je sa računa ove radničke organizacije do sada skinuto više od 650 hiljada eura. To je izazivalo česte blokade računa i kašnjenja u isplatama zarada zaposlenima u SSCG i neuplaćivanja državi poreza i doprinosa na plate.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u SSCG Senka Rastoder kazala je juče da će od Glavnog odbora, koji zasjeda u srijedu, tražiti odgovore zbog nove blokade računa.

“Strahujemo da će to uticati na dodatno kašnjenje u isplatama zarada zaposlenima. Sada nam duguju pet zarada kao i neuplaćene doprinose za 14 mjeseci”, kazala je Rastoder.

Ona je navela da će od Glavnog odbora tražiti odgovor na pitanje kako je moguće da toliko radnika dobija na sudu sporove protiv SSCG, koji je bio samo posrednik u vladinoj akciji, i ko ih zastupa u ovim sporovima. Rastoder je navela da treba provjeriti da li je pravilno i namjenski utrošeno svih 16,5 miliona eura dobijenih od Vlade za ovu akciju, kao i kako je akcijom upravljao tadašnji predsjednik SSCG Veselin Vujanović.

U Savezu sindikata sada ima 52 zaposlenih kao i 16 profesionalno angažovanih sindikalnih lidera. Rastoder je kazala da je iznos nove blokada veći od potrebnog mjesečnog iznosa za sve bruto zarade od oko 63 hiljade eura, kao i da SSCG sada samo isplaćuje neto zarade nešto manje od 40 hiljada eura.

Dug SSCG za pet neisplaćenih zarada i za 14 doprinosa i poreza za plate iznosi više od pola miliona eura.

Savez sindikata je zbog presuda na svoju štetu podnosio tužbu protiv Vlada, koja je bila nosilac ove akcije, tražeći obeštećenje i najavljujući mogućnost vansudskog poravnanja. Ministarstvo rada i socijalnog staranje je nakon toga, da je javnosti poznato, savezu uplatilo 250 hiljada eura.

Vujanović: Nisam kriv što SSCG sada gubi sporove

Lider SSCG iz perioda kada je vođena akcija isplate novca žrtvama tranzicije Veselin Vujanović tvrdi da ne može biti odgovoran što Savez sada gubi sporove i novac. “Dok sam ja bio na čelu SSCG imali smo pet tužbi bivših radnika koji su tražili novac i svih pet je odbijeno. To su bili radnici koji nijesu vjerovali u akciju i nijesu se bili ni prijavili dok su pravljeni spiskovi.

Podnijeli su bili te tužbe tek kada je ona završena i kada su shvatili da je uspješna jer su ostali dobili novac. Sud je u tim slučajevima presudio da nemaju pravo na ove otpremnine.

Zašto sada SSCG gubi takve sporove, zaista ne znam”, kazao je Vujanović navodeći da su spiskove pripremali SSCG i Vlada dvije godine i da su svi oni koji su imali pravo mogli da se jave. On je naveo da su nakon završetka akcije pripremili izvještaj na 309 strana i da ga je usvojio Nadzorni i Izvršni odbor SSCG i Vlada, kao i da su ga poslali Državnoj revizorskoj instutuciji koja na njega nije imala prigovore.

Prema njegovim riječima, spiskove za isplatu je potpisalo 295 ovlašćenih osoba. “Dakle sve je urađeno prema zakonu i memorandumu potpisanim sa Vladom. Nakon mog odlaska sa funkcije SSCG je protiv mene je podnio krivičnu prijavu zbog ove akcije. Istraga je trajala više mjeseci i prijava je odbijena. U odgovoru tužioca piše da ovim povodom a i uopšte nijesu našli nepravilnosti u poslovanju SSCG.

Šta se sada dešava u SSCG zaista ne znam, ali volio bih da me u to više ne miješaju”, kazao je Vujanović navodeći da je ovo bila najbolja akcija u kojoj je SSCG učestvovao.

Bonus video: