MANS: Zaštita ličnih podataka je loš izgovor za skrivanje privilegovanih

MANS je zatražio informaciju o tome koliko je krivičnih djela procesuiralno zbog nezakonitog prikupljanja ličnih podataka
0 komentar(a)
MANS, Foto: Luka Zeković
MANS, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.10.2013. 15:09h

Broj krivičnih djela procesuiranih od crnogorske policije, tužilaštava i sudova, a koja uključuju takozvano "nezakonito prikupljanje ličnih podataka" je i dalje na nivou statističke greške, što dodatno potvrđuje sumnje da brisanje matičnih brojeva nije imalo za cilj bolju zaštitu podataka građana, saopšteno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Agencija za zaštitu ličnih podataka već je, kako su podsjetili, objavila da od svog osnivanja nijesu imali niti jednu prijavu bilo kog građanina ili kompanije zbog objavljivanja matičnog broja u javno dostupnim registrima, "a sudeći po odgovorima i drugih organa, zloupotrebe ovih podataka do sada nisu ni zabilježene".

MANS je nakon brisanja matičnih brojeva iz javno dostupnih registara zbog navodne zloupotrebe tih podataka, zatražio od institucija sudstva, tužilaštva i policije informaciju o tome koliko su krivičnih djela procesuirali u posljednjih deset godina a koja uključuju nezakonito prikupljanje ličnih podataka.

"Većina sudova koja je odgovorila na naš zahtijev saopštila da u zadnjih deset godina nisu imali niti jednu presudu za krivično djelo 'nezakonito prikupljanje ličnih podataka'. Tako su odgovorili osnovni sudovi u Bijelom Polju, Beranama, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu, Pljevljima, Rožajama i Herceg Novom, dok sudovi u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i Ulcinju nisu poslali odgovore. Osnovni sud u Baru je odgovorio da je za proteklih 10 godina bilo ukupno četiri presuđena predmeta, od kojih su dva završena obustavom postupka", rekli su iz MANS-a.

U odgovoru Apelacionog suda se navodi da prema službenoj evidenciji nije bilo presuda za nezakonito prikupljanje ličnih podataka, od osnivanja tog suda. Isti odgovor smo dobili iz Višeg suda u Bijelom Polju, dok nas su nas Vrhovni sud i Viši sud u Podgorici uputili na osnovne sudove, a slična je situacija i sa odgovorima koje je MANS, kako kažu, dobio i iz opštinskih odjeljenja crnogorskog tužilaštva.

"iz Uprave policije nam je saopšteno da njeni službenici u posljednjih 10 godina nisu vodili ni jednu istragu koja se odnosila na krivično djelo "nezakonito prikupljanje ličnih podataka", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: