Zvanični podaci

MANS: Nije bilo zloupotreba matičnih brojeva, treba ih vratiti u registar

Matični brojevi su ljetos jednostrano uklonjeni, a da niko iz Poreske uprave i Uprave za nekretnine nije saopštio na koji se način može zloupotrijebiti matični broj
4 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2013. 13:50h

Agencija za zaštitu ličnih podataka nikada nije dobila prijavu od strane bilo kojeg fizičkog ili pravnog lica u Crnoj Gori zbog objavljivanja matičnih brojeva na sajtovima Poreske Uprave i Uprave za nekretnine Crne Gore, što dodatno potvrđuje sumnje da je uklanjanje matičnih brojeva urađeno ne da bi se spriječile zloupotrebe tim podacima, već da bi se uspješno prikrile zakulisane radnje koje se u poslovanju kompanija i prometu nekretnina izvode upravo preko ove dvije institucije, ocijenili su iz MANS-a.

MANS je nakon uklanjanja matičnih brojeva sa sajtova Poreske uprave i Uprave za nekretnine zatražio od Agencije za zaštitu ličnih podataka informaciju o tome koliko je građana ili pravnih lica toj instituciji prijavilo sumnje da se zloupotrebljava njihov matični broj koji se nalazi na sajtovima registra kompanija i katastra.

"Sakrivanje matičnog broja na način kako su to uradile Poreska uprava i Uprava za nekretnine, ogromna su usluga kriminalcima i onima koji im pomažu da njihovi poslovi i imovina ostanu skriveni od crnogorske javnosti"
Agenciji za zaštitu ličnih podataka

Na osnovu tih podataka, MANS je, kako je saopšteno, do sada otkrio brojne afere i podnio na desetine krivičnih prijava zbog sumnje u korupciju i organizovani kriminal.

"Upravo te prijave su jedini motiv ovim institucijama da iz svojih registara pobrišu matične brojeve i tako uspore borbu protiv korupcije, a nikako zaštita građana od zloupotreba njihovog matičnog broja. Matični brojevi su još ljetos jednostrano uklonjeni, a da niko iz Poreske uprave i Uprave za nekretnine nije saopštio na koji se način može zloupotrijebiti matični broj ili naveo slučaj koji se desio kada su u pitanju podaci koji se nalaze na njihovim sajtovima", navode iz MANS-a.

Sa druge strane, kako je saopšteno, benefiti od javnog matičnog broja su svima poznati i dokumentovani su stotinama stranica dokaznog materijala koji čeka procesuiranje u tužilaštvu i policiji, "a koji je bilo moguće prikupiti upravo zahvaljujući tome što su podaci o licima i kompanijama bili javno dostupnu".

"Sakrivanje matičnog broja na način kako su to uradile Poreska uprava i Uprava za nekretnine, ogromna su usluga kriminalcima i onima koji im pomažu da njihovi poslovi i imovina ostanu skriveni od crnogorske javnosti. Jedino što ove institucije još uvijek nisu uradile je brisanje i imena i prezimena iz svojih registara pod izgovorom da je i to lični podatak, ali i bez toga oba registra već sada imaju sve karakteristike tajnih, a ne javnih registara", navode iz te NVO.

MANS je pozvao Poresku upravu i Upravu za nekretnine da hitno vrate u svoje registre podatke o matičnim brojevima fizičkih i pravnih lica jer se već pokazalo ne samo da bezbijednost podataka građana nije ugrožena, već da postoji direktan i veoma konkretan javni interes da ti podaci budu javno dostupni svima.