CBCG: Najveće dužnike i dalje predvodi Zavala invest

Većina kompanija sa najnovijeg spiska blago je povećala svoja dugovanja u odnosu na prethodni spisak objavljen 2. septembra
60 pregleda 1 komentar(a)
Zavala, Foto: Boris Pejović
Zavala, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.10.2013. 14:09h

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je danas objavila Centralna banka Crne Gore (CBCG), nalazi se 41 kompanija manje nego na prošlom, a najveće dužnike i dalje predvodi Zavala invest.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 2,503 hiljade kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 193 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Vektra Montenegro više nije na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u njoj proglašen stečaj, zbog čega su računi preduzeća izbrisani, a sve obaveze prebačene na poseban račun

Većina kompanija sa najnovijeg spiska blago je povećala svoja dugovanja u odnosu na prethodni spisak objavljen 2. septembra.

Najzaduženija kompanija na oktobarskom, 16. spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest sa blago povećanim dugom od oko 35,64 miliona eura.

Donedavno je Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, uz Zavalu bila najzaduženija kompanija sa dugom od oko 24 miliona eura. Ta kompanija nije više na spisku blokiranih preduzeća s obzirom na to da je u njoj proglašen stečaj, zbog čega su računi preduzeća izbrisani, a sve obaveze prebačene na poseban račun.

Na spisku se nalazi Brkovićeva kompanija Vektra Boka, sa dugom koji se povećao sa 6,09 miliona eura na 7,56 miliona eura. Blokirane su i dalje Vektra Aviation sa dugom od 21,62 hiljade eura i Vektra investments sa 23,1 hiljadu eura.

CBCG ima obavezu da na svom sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je nešto preko četiri godine.

Kompanija MCC Engineering, koja je imala dug od 16,7 milion eura, a u blokadi je bila tri godine i četiri mjeseca nije više na listi blokiranih preduzeća.

Firma Slobšar&Cok, čija blokada traje oko tri godine i tri mjeseca, duguje 8,51 milion eura.

Računi budvanskog preduzeća Maestral inženjering i podgoričkog "Radoja Dakića" blokirani su zbog dugova koji su u odnosu na prethodni spisak blago povećani na 6,59 miliona eura, odnosno 6,37 miliona eura. Budvansko preduzeće je u blokadi četiri godine i deset mjeseci, a podgoričko 12 godina i skoro devet mjeseci.

Kompanija Ave Maria Koljčević, blokirana je četiri godine i skoro devet mjeseci, a njen dug iznosi 5,81 milion eura.

Firma Provladex duguje 5,37 milion eura, a HLT fond 4,2 miliona. Kompanija Albona je u odnosu na prethodni spisak povećala dug sa 3,16 miliona eura na 3,26 miliona eura. Račun tog trgovačkog preduzeća u blokadi je skoro sedam mjeseci.

Dug cetinjske Lipe iznosi 6,84 miliona, kompanije M.A.– M 5,58 miliona, Slav laifa 4,46 miliona eura, a Lovćen investa 4,36 miliona eura.

Račun je blokiran i barskoj Melgoniji – Primorka zbog duga od 3,38 miliona eura i nikšićkim Rudnicima boksita, zbog 2,22 miliona eura duga koji je u odnosu na prethodni spisak povećan.

U blokadi je Mat Company sa dugom od 1,36 miliona i Montepranzo sa 1,2 miliona eura.

Računi Smibeexa i Poljokomerca su u blokadi 13 godina i deset mjeseci.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,11 milion eura, a preduzeće Limex 3,46 miliona eura, dok je dug Opštine Kolašin povećan na 656,61 hiljada eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Bonus video: