Mađarska firma preuzima "Queen of Montenegro"

OTP banka i njena podružnica u Crnoj Gori CKB zaplijenila je hotel jer joj nije vraćen kredit sa kamatama
911 pregleda 0 komentar(a)
Queen of Montenegro, Foto: Arhiva "Vijesti"
Queen of Montenegro, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2013. 10:09h

Kompanija „Debt Management Project 1 Montenegro“ iz Podgorice po početnoj cijeni od 20,3 miliona ponudila je juče da kupi hotel „Queen of Montenegro“ u Bečićima, potvrđeno je sinoć „Vijestima“ iz nekoliko izvora.

Hotel će, u narednih osam dana, biti prodat zajedno sa zemljištem sa cijenom od 155 hiljada i pokretnom imovinom hotela vrijednom 300 hiljada eura.

Ova kompanija je registrovana za promet nekretnina a u stopostotnom vlasništvu je OTP Faktoringa, mađarske firme koja se bavi naplatom potraživanja Crnogorske komercijalne banke (CKB) kako bi je oslobodila loše kolaterale.

„Debt Management Project 1 Montenegro“ registrovano je još u maju 2011. godine „za kupovinu i prodaju nekretnina za sopstveni račun“. Izvršni direktor firme, prema podacima iz registra privrednih društava u Poreskoj upravi, je Gligor Bojić, a ovlašćeni zastupnik Bogdan Ćaba.

OTP banka i njena podružnica u Crnoj Gori CKB zaplijenila je hotel jer joj nije vraćen kredit sa kamatama u ukupnom iznosu od 42 miliona eura.

Ivančević je nedavno kazao “Vijestima” da ruski partner nije ispunjavao svoje obaveze zbog čega je banka aktivirala hipoteku

Većinski vlasnik istoimene firme koja je gazdovala hotelom od 2009. godine je ruska Korston grupa koja je imala 75 odsto udjela, a preostalih 25 bilo je vlasništvu budvanske agencije “Adriatik ekspres” Dragana Ivančevića i Branka Kažanegre. Rusi su ovaj udio kupili od austrijske kompanije "Springer & Plecer group", koja je zajedno sa Ivančevićem i Kažanegrom 2007. od oronule bivše Panorame napravila jedan od najluksuznijih hotela u Crnoj Gori koji ima četiri plus zvjezdice.

Ivančević je nedavno kazao “Vijestima” da ruski partner nije ispunjavao svoje obaveze zbog čega je banka aktivirala hipoteku, kao i da eventualna prodaja ne bi trebalo da predstavlja prepreku radu hotela.

Na sličan način je prošle godine švajcarska banka NLB Interfinans preuzela hotel Otrant u Ulcinju jer ruska firma “Barkli Montenegro” nije vratila kredit od 10,6 miliona, a zatim je hotel izdala ulcinjskom preduzeću “Argos”.

Bonus video: