A kod nas?

MANS: Zemlje EU omogućavaju pristup podacima o kompanijama

"Većina registara u EU omogućava da se preko interneta, dođe do podataka o osobama i kompanijama, ili makar do one količine koja obezbjeđuje njihovu nedvosmislenu identifikaciju"
51 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2013. 13:44h

Skrivanje podataka o osobama i kompanijama u registru preduzeća na način koji to rade u Poreskoj upravi i Upravi za nekretnine, nije nikakav evropski standard već samo pokušaj da se prikriju veze i dilovi između kriminalaca i javnih funkcionera, saopšteno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Dodaju da većina registara kompanija u Evropskoj uniji omogućava javnosti da neposredno, putem interneta, dođu do podataka o osobama i kompanijama, ili makar do one količine podataka koja obezbjeđuje njihovu nedvosmislenu identifikaciju.

"Tako italijasnki državni registar kompanija omogućava zainteresovanim licima pristup kompletnim informacijama o vlasnicima kompanja, uključujući adrese, datume registracije, poreskom identifikacionom broju (PIB), datume rođenja zastupnika i vlasnika kompanije i njihov matični broj", navodi se u saopštenju i dodaje da i francuski i registar kompanija Velike Britanije takođe omogućavaju pristup podacima o datumu registracije kompanije, početnon kapitalu, adresi, ali i datumu rođenja i adresi stanovanja i nacionalnosti zastupnika i osnivača kompanije.

Registar kompanija u Finskoj, kako objašnjavaju iz MANS-a, građanima omogućava pristup podacima o statusu kompanije, promjenama, datumu registracije, a za zastupnike i osnivače obavezno su javni podaci o njhovom datumu rođenja, adresi i državljanstvu.

Njemački i belgijski registri, takođe, prema saopštenju MANS-a, omogućavaju uvid putem interenta u podatke o adresi i početnom kapitalu kompanije, statusnim promjenama, dok je za lica u kompaniji moguće vidjeti njihovu adresu, datum rođenja i funkciju, na osnovu čega se oni mogu identifkovati.

Čak i "poreski rajevi" otvoreniji od Crne Gore

"Svi ovi registri nude i dodatnu dokumentaciju o kompanijama i licima, naravno uz jednostavno naručivanje putem interenta, bez komplikovanih procedura kojima Poreska uprava izlaže građane Crne Gore. Čak i poreski rajevi poput Džerzija, Britanskih djevičanskih ostrva i Kipra daju više informacija o kompanijama i licima koje ih formiranju nego što to trenutno radi Poreska uprava Crne Gore. Tako se u ovim registrima lako može pristupiti većini podataka o zastupnicima, vlasnicima akcija, finansijskim izvještajima i drugim podacima na osnovu kojih se može napraviti sigurna identifikacija", navodi se u saopštenju.

Iz te organizacije kažu da je i Hrvatska, nova članica EU, primjer kako država omogućava pristup svim podacima o kompanijama na jednostavan i efikasan način i besplatno.

"Nakon brisanja matičnih brojeva, registar Poreske uprave Crne Gore daje samo naziv kompanije i imena osnivača i direktora, što je nedovoljno za bilo kakvu precizniju identifikaciju. Za sve ostale informacije koje hrvatski registar nudi na internetu, u Crnoj Gori se mora proći kroz višemjesečnu proceduru pristupa ovim informacijama", upozorili su iz MANS-a.

Besmisleno se pozivati na praksu EU prilikom odbrane zatvorenih registara

Činjenice koje su iznijeli potvrđuje koliko je, kako ističu, besmisleno pozivanje na navodnu EU praksu "prilikom flagrantnog prikrivanja podataka koji se nalaze u javnim registrima. MANS poziva nadležne da prestanu da manipulišu i obmanjuju građane u pokušajima da opravdaju činjenicu da smo jedna od najnetransparentnijih država u Evropi, bez jasnih i konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije".

"Još jednom od Poreske uprave i Uprave za nekretnine tražimo da bez odlaganja vrate podatke o matičnim brojevima lica i kompanija u javno dostupne online registre", zaključuje se u saopštenju MANS-a.