Advokati uporni da im više ostane u džepu

Advokati bi pristali da se ukine paušalno oporezivanje, ako dobiju nove ustupke...
114 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2013. 15:00h

Advokatska komora spremna je da odustane od zahtjeva da ta djelatnost ostane u sistemu paušalnog oporezivanja ako sa Ministarstvom finansija postigne dogovor o plaćanju doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

To je „Vijestima“ juče rekao predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović nakon sastanka predstavnika Komore sa ministrom finansija Radojem Žugićem.

„Predložili smo da najniža osnovica za osiguranje bude 300 eura na koju bi plaćali doprinose od 34 odsto, a da na sve ostalo što zaradimo platimo po porezu na dobit od devet odsto. Ako bi na taj način utvrdili najnižu osnovicu zaštitili bismo one advokate koji imaju mali obim posla, a koji bi u suprotnom bili prinuđeni da zatvaraju kancelarije. Od tog zahtjeva nećemo odustati“, kazao je Begović.

Predložili su da najniža osnovica za osiguranje bude 300 eura na koju bi plaćali doprinose od 34 odsto, a da na sve ostalo što zarade plate po porezu na dobit od devet odsto

Sastanak advokata sa Žugićem izazvao je komentare i na društvenim mrežama, od kojih je jedan da advokati praktično kažu da nije u redu da ih država oporezuje po osnovu stvarne zarade, jer bi im zbog toga ostajalo manje novca u džepu.

“Mogu li i ja, kao obični smrtnik, da zatražim da me država paušalno oporezuje, jer važeća poreska opterećenja predstavljaju značajan fiskalan teret za moju malenkost. Da i ne govorim o nezavidnom položaju onih najranjivijih kategorija”, jedan je od komentara na Fejsbuku.

Vlada je utvrdila predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim je predložila da se određene samostalne djelatnosti kao što su advokatska, notarska, računovodstvena, knjigovodstvena, revizorska i zdravstvena, u zavisnosti od prirode i obima posla, isključe iz sistema paušalnog oprezivanja i da se oporezuju po stvarno ostvarenom dohotku.

Zahtjevi sa kojima je Advokatska komora pošla na sastanak sa Žugićem su da se zadrži paušalno oporezivanje za njihovu djelatnost sa cenzusom od 18.000 eura, a da u godišnjem paušalnom iznosu od zarade koju ostvare odbije 50 odsto troškova za rashod umjesto sadašnjih 35 odsto. Početni predlog im je bio da najniža osnovica osiguranja bude 500 eura u bruto iznosu, kao i da se ukine akontaciono plaćanje poreza na prihode od samostalne djelatnosti.

Iz Ministarstva finasija juče nakon sastanka je saopšteno da su predstavnici Advokatske komore istakli da razumiju i podržavaju napore se kroz revidiranje poreske politike obezbijedi stabilnost i održivost javnih finansija.

„Istovremeno su ukazali na činjenicu da bi primjena predloženih rješenja koja se odnose na ukidanje paušalnog oporezivanja i uvođenje obračuna poreza po stvarnom dohotku (što bi se reflektovalo i na obračun doprinosa) predstavljala značajan fiskalni teret za predstavnike jednog dijela advokatske djelatnosti, te da bi u posebno nezavidan položaj dovela najranjivije kategorije advokata, odnosno one sa najnižim prihodima“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Ministarstvo je spremno da se kroz naredne sastanke u istom sastavu i javnu raspravu zajednički nađe model koji bi podrazumijevao utvrđivanje osnovice na koju bi se obračunavali doprinosi, a koja bi bila upodobljena sa ostvarenim prihodima advokata.

„Uz to, najavljeno je da će u najskorijem roku biti definisan zakonski okvir koji će poreskim dužnicima omogućiti da uz eventualan otpis kamate za dugove starije od jedne godine jednokratno izmire obaveze iz prethodnog perioda. Predstavnici Advokatske komore pozitivno su se izrazili prema toj inicijativi“, naglasili su iz Ministarstva finansija.

Javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica počela je juče i trajaće do 8. novembra.

Galerija

Bonus video: