Za As nemaju garancije, a još ne raskidaju

As je prodat prije više od 11 godina, a još zjapi građevinska konstrukcija na obali mora, gdje je nekada bio jedan od najboljih crnogorskih hotela
65 pregleda 1 komentar(a)
hotel As, Foto: Vuk Lajović
hotel As, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.09.2013. 10:02h

Aneks ugovora kojim se za dvije godine produžava rok za medernizaciju hotela Centar Igalo dobio je zeleno svjetlo Vlade jer su date bankarske garancije da će to biti ispunjeno.

Kupac hotela As u Perazića dolu nije dao garancije da će novu šansu iskoristiti da završi prvu fazu objekta, ali će ga Vlada čekati još 30 dana da ih dostavi. Ukoliko ih investitor ne obezbijedi u tom roku, piše u juče usvojenoj informaciji izvršne vlasti, predloženo je da se nastavi postupak raskida ugovora.

As je prodat prije više od 11 godina, a još zjapi građevinska konstrukcija na obali mora, gdje je nekada bio jedan od najboljih crnogorskih hotela.

Centar u Igalu je 2007. kupilo HTP Primorje i HLT fond, koje su godinama kontrolisali biznismeni, bivši poslovni partneri Vladan Vujović i Denis Mandić. Državne akcije su platili 3,1 milion i obećano je ulaganje od preko četiri miliona za četiri godine. Ruska kompanija Njega turs kupila je hotel As u Perazića dolu 2002. godine od Budvanske rivijere za 2,2 miliona eura, ali su od tada završeni samo grubi građevinski radovi.

Vlasnici 80,96 odsto Centra Igalo aneksom će se obavezati da “najkasnije do kraja septembra” obezbijede građevinsku dozvolu i da do kraja oktobra počnu da grade. Tokom prve godine treba da ulože oko dva miliona, odnosno najmanje 50 odsto od ukupno ugovorene investicije. Hotel treba da bude otvoren do 31. decembra 2015. godine i da bude na nivou od četiri zvjezdice sa ulaganjem od preko četiri miliona.

U Vladinom izvještaju se navodi da bankarske garancije od 1,2 miliona eura važe dvije godine, a da ukoliko godišnje ne budu ispunjene obaveze država ima pravo na automatski raskid ugovora.

U aneksu ugovora za As predloženo je da se investira 15 miliona tokom 24 mjeseca i da se hotel dovede do nivoa od pet zvjezdica, dok bi tokom druge faze bilo uloženo oko 50 miliona eura.

Predloženo je da se nastavi postupak raskida ugovora o privatizaciji hotela Planinka na Žabljaku, kao i vraćanje imovine uz naknadu štete i izgubljene dobiti. Za hotel Jezera se razmatra mogućnost potpisivanja aneksa. Za hotel Mediteran u Ulcinju je konstatovano da je lokalna uprava kriva za kašnjenje projekta zbog čega će biti potpisan aneks u kojem će biti utvrđeni novi rokovi. Odobreno je davanje koncesije na osnovu energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane Rijeka Reževića Radoslavu Kovačeviću iz Budve na 30 godina. Vlada je usvojila Izvještaj o aktivnostima na sprovođenju projekta istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore, koji je otvoren od početka avgusta do kraja februara. Do sada su dvije kompanije izvršile registraciju za učešće u tenderskom postupku, a najavljena je skora registracija ostalih koji su u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom ekonomije.

Jovanović vršilac dužnosti direktora MIPA

Vlada je imenovala Miloša Jovanovića za vršioca dužnosti direktora Agencije za promociju investicija (MIPA). To je urađeno na predlog Upravnog odbora MIPA, s obzirom da Agencija duže od devet mjeseci nema direktora nakon što je Petar Ivanović izabran za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Vlada je razriješila dužnosti člana Upravnog odbora Fonda rada Vesnu Simović, na lični zahtjev i za novog člana imenovala Šefkiju Bekteševića.

Za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave za sprečavanje pranja novca određen je Safet Korać koji će biti zadužen za Sektor za prevenciju, integraciju i izvještavanje.

Bonus video: