KAP ide u bankrot

Vlada je sada na muci kako da što prije obezbijedi ulazak novog partnera u KAP, od kojeg će tražiti minimum investicija i spremnost da redovno plaća račune za struju
30 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2013. 13:13h

U Kombinatu aluminijuma (KAP) neće biti sproveden plan reorganizacije kroz programirani stečaj, što je najavljivana mogućnost, već će zbog dugova koji su premašili 460 miliona eura, kompanija biti likvidirana. Nakon formalnog proglašenja bankrota imovina će, kao stečajna masa, biti prodata, saznaju "Vijesti".

Taj model je primijenjen prošle godine kod nikšićke Željezare koja je, nakon uvođenja stečaja, prodata turskoj grupaciji Tosjali.

Za preuzimanje KAP-ove proizvodnje bez naslijeđenih dugova interesuju se investitori iz Indije, Njemačke, Poljske, Turske, ali u posljednje vrijeme i iz Hrvatske, ali za sada nema konkretnih ponuda prihvatljivih za Vladu.

Razlog za prodaju imovine kroz bankrot, osim visokih dugova, su i nepovoljni trendovi na tržištu aluminijuma zbog čega nije moguća ni podrška bilo koje komercijalne banke.

Vlada je sada na muci kako da što prije obezbijedi ulazak novog partnera u KAP, od kojeg će, prema nezvaničnim informacijama, tražiti minimum investicija i spremnost da redovno plaća račune za potrošenu električnu energiju.

"U ovom momentu veoma je teško predvidjeti koliko će stečajni postupak trajati. Trajanje stečaja zavisi od niza faktora, a najviše je uslovljeno zakonskom procedurom i ispunjavanjem uslova za unovčenje imovine”, izjavio je "Vijestima" stečajni upravnik Veselin Perišić.

Perišić je bio i stečajni upravnik Željezare.

On je kazao da nema najavu da će neko podnijeti plan reorganizacije KAP-a i indirektno potvrdio informaciju “Vijesti”.

"Lično smatram da je nerealno očekivati da neko izradi i podnese plan reorganizacije u uslovima kada su obaveze kompanije skoro dvostruko veće od njene knjigovodstvene vrijednosti", dodao je Perišić.

Knjigovodstvena vrijednost KAP-a nešto je veća od 180 miliona eura, a od prijavljenih 460 miliona potraživanja do sada je priznato oko 370. Od kada je 8. jula pokrenut stečajni postupak KAP, za razliku od drugih crnogorskih kompanija u stečaju, ne objavljuje izvještaje o kvartalnom poslovanju.

"Kompanija u stečaju nema zakonsku obavezu da sačinjava i objavljuje finansijske iskaze, osim izvještaja koje dostavlja stečajnom sudiji i Odboru povjerilaca", tvrdi Perišić u odgovoru na pitanje “Vijesti”.

Ministarstvo finansija, odnosno, država i Poreska uprava kao najveći povjerioci od KAP-a potražuju 148,1 milion eura. Drugo po visini potraživanje prijavio je CEAC u vrijednosti od 50 miliona eura, a zatim slijede Elektroprivreda Crne Gore sa 45 miliona, En plus grupa sa 43,5 miliona i VTB banka sa 25,8 miliona eura.

U slučaju proglašenja bankrota KAP-a, u najgoroj poziciji će biti upravo ovi iz trećeg isplatnog reda. Zbog toga Vlada na sve načine pokušava da kroz predstojeći rebalans budžeta kompenzacijama spasi EPCG od nesumnjivo velikih gubitaka koji joj prijete.

Ročište za ispitivanje potraživanja KAP-a biće, nakon odlaganja, održano 7. oktobra.

Rok nadležnima do 8. oktobra

Bivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) ostavili su nadležnima u Vladi rok do 8. oktobra da se izjasne o njihovom zahtjevu o isplati otpremnina.

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković, rekao je agenciji Mina-business da su radnici danas na zboru odlučili da se pred glavnom kapijom fabrike okupe 8. oktobra u sedam sati.

"Ostavili smo nadležnima u resornim ministarstvima koji su javno rekli da postoji volja politička da udovolje našim zahtjevima rok da nam odrede dan i visinu otplate otpremnina, jer stalno obećavaju a nikako da odrede koliko i kada će to biti", rekao je Tošković.

On je dodao da radnici samo traže da se odrede prema njihovim zahtjevima.

"Ako se ogluše u potpunosti o naše zahtjeve mi ćemo 8. oktobra donijeti valjanu odluku i odlučićemo šta ćemo dalje", zaključio je Tošković.

Oko 420 radnika KAP-a koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

Galerija

Bonus video: