"Orascom" podnio zahtjev za izgradnju golf igrališta sa 18 rupa

Za izgradnju marine biće napravljena dva velika kamena lukobrana koji će od udara mora štititi 120 jahti
4 komentar(a)
Luštica, Foto: Siniša Luković
Luštica, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.09.2013. 16:33h

Kompanija “Luštica Development” iz Tivta, kćerka-firma egipatsko-švajcarskog konzorcijuma “Orascom“, podnijela je Ministarstvu održivog razvoja i turizma zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola za dva ključna objekta budućeg turističkog rizorta “Luštica Bay” kojeg ta firma gradi na ukupno oko sedam miliona kvadrata sada netaknute prirode na krtoljskom dijelu poluostrva Luštica.

Direktor Sektora planiranja i razvoja u “Luštici Development“ Omar Farid potpisao je zahtjeve za izdavanje građevinskih dozvola za gradnju golf kompleksa na Luštici, kao i marine u zalivu Trašte.

Ukupna površina golf kompleksa na Lušici je 1.054.079 kvadratnih metara, od čega samo igralište sa 18 rupa zahvata 860.730, a zaštitno zelenilo 193.349 kvadrata.

Pored samog igrališta, kompleks obuhvata i golf-hotel sa pratećim sadržajima, golf klub i servis, te posebne golf vile kao objekte takozvanog “ekskluzivnog stanovanja“.

Posebna prednost golf igrališta na Luštici kojeg dizajnira čuvena američka kompanija “Gary Player Design“ je što se nalazi na brdu na poluostrvu, što omogućava da igrači koji ga koriste, uživaju u zaista spektakularnom pogledu na Tivatski zaliv sa jedne, otvoreno more sa druge, odnosno padine Lovćena sa treće strane.

Marina u zalivu Trašte biće građena na dijelu obale između uvala Oblatna i Pržna, ispred takozvanog “Marina Villagea”, svojevrsne replike crnogorskih starih malih primorskih mjesta koja će sadržati stanove, restorane, kafee i slične sadržaje.

Nova marina moći će da primi super-jahte dužine do 60 metara

Za izgradnju marine biće napravljena dva velika kamena lukobrana koji će efikasno od udara mora nošenog južnim vjetrovima, koji se razvijaju u zalivu Trašte, štititi 120 jahti koje će se moći smjestiti u novoj marini.

Posao fundiranja lukobrana na mekom i pjeskovitom dnu tog dijela akvatorijuma zaliva Trašte, biće dodatni izazov sa kojim se već nose “Orascomovi“ inženjeri specijalizovani za marinske strukture.

Nova marina moći će da primi super-jahte dužine do 60 metara kojima će obezbjeđivati siguran vez i snabdijevanje vodom, strujom i gorivom.

Bonus video: