Za KAP desetine miliona državne pomoći, a sjeveru mrvice

Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu nije dobio podršku Odbora za ekonomiju
206 pregleda 4 komentar(a)
Mitar Bajčeta, Foto: Savo Prelević
Mitar Bajčeta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.09.2013. 08:46h

Skupštinski Odbor za ekonomiju nije podržao izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći za prošlu godinu jer su poslanici ocijenili da je malo uloženo u razvoj sjevernog regiona.

Izvještaj su podržali poslanici DPS -a i predstavnik albanskih partija, SNP je bio uzdržan, dok su protiv bili Demokratski front, Pozitivna i Bošnjačka stranka. Poslanik SDP-a Damir Šehović nije prisustvovao sjednici.

Ukupna državna pomoć u prošloj godini iznosila je 41,8 miliona eura, a najviše novca je otišlo za Kombinat aluminijuma (KAP) 28,4 miliona eura od čega je 8,9 miliona subvencija za struju i 19,5 miliona za dio plaćenog kredita kod Dojče banke.

Za projekte kulture i informisanja Vlada je kroz državnu pomoć potrošila 3,5 miliona, od čega je Pobjeda dobila 530 hiljada, RTCG 200.000 eura... Državna aviokompanija Montengro erlajns dobila je prošle godine 1,3 miliona...

Predsjednik Komisije Mitar Bajčeta kazao je da je značajan iznos ukupno dodijeljene pomoći u 2012. nastao kao posljedica aktiviranja garancija

"Od 42 miliona državne pomoći subjekti iz Podgorice su dobili 33 miliona ili 80 odsto", rekao je Đukanović, dok je njegov partijski kolega Strahinja Bulajić kazao da se stiče utisak da se pomoć daje onim firmama koje taj novac ne mogu da oplode.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio da situacija u smislu podsticanja regionalnog razvoja nimalo nije dobra, te da je najviše novca otišlo u Podgoricu zbog KAP-a.

On je ukazao na rješenje Komisije za dodjelu državne pomoći iz juna prošle godine kojim je naloženo Ministarstvu ekonomije da se vrati 23,4 miliona eura koje su isplaćene Dojče banci po osnovu granacija za KAP, a što nije urađeno. Na osnovu tog duga, Ministartstvo finansija je tražilo stečaj za KAP.

On je pitao predstavnike Komisije da li imaju analizu opravdanosti dodjele države pomoći Montengro erlajnsu kome je do sada dodijeljeno ukupno 35 miliona pomoći, dok će uz novac kompanije od 43 miliona ukupno biti potrošeno 78 miliona za restrukturiranje.

"Trendovi ukazuju da ovu pomoć neće vratiti Montengro erlajns, već će se desiti slično kao sa KAP-om i Željezarom", kazao je Damjanović.

Predsjednik Komisije Mitar Bajčeta kazao je da je značajan iznos ukupno dodijeljene pomoći u 2012. nastao kao posljedica aktiviranja garancija, ponavljajući prošlogodišnju preporuku da se prilikom izrade programa državne pomoći angažuju nezavisni eksperti koji bi pripremili plan obnavljanja dugoročne konkurentnosti korisnika pomoći.

"Plan i program restrukturiranja Montengro erlajnsa pravila je ekipa domaćih nezavisnih eksperata, koji su svu potrebnu dokumentaciju dostavili Ministarstvu saobraćaja koji je proslijedio Komisiji", kazao je Bajčeta.

On je naveo da Komisija ne može da ulazi u nadležnost drugih organa i da poslanici mogu promijeniti zakon i dati joj veća ovlašćenja.

Mladen Bojanić (Pozitivna) ocijenio je da su načini kako i kome se daje pomoć nejasni, kao i kako se novac troši. Rešad Adrović (DPS), saopštio je da da se mora voditi računa kako se dodjeljuje po opštinama državna pomoć, te da je neprihvatljivo da Podgorica dobije 33 miliona, a opština Berane 155 hiljada.

Odbor je razmotrio izvještaj Investiciono-razvojnog fonda (IRF) za 2012. koji je plasirao 14,6 miliona eura za 145 projekata. SNP je predložio da IRF kao investicionu nekretninu kupi zemljište Autoprevoznog iz Nikšića kako bi se riješili problemi radnika u tom preduzeću.

Na pitanje Đukanovića koliko je otvoreno novi radnih mjesta kroz kredite koje plasiraju, izvršni direktor IRF-a Predrag Poček je kazao da analize pokazuju da jedno mjesto košta 40.000 eura.

Povučene izmjene Zakona o DRI

Državna revizorska institucija (DRI) uputila je dopis predsjedniku Odbora Aleksandru Damjanoviću u kome traži da se povuku iz procedure izmjene Zakona o DRI kako bi ga radna grupa doradila shodno obavezama iz pregovaračkog poglavlja 32 - finansijska kontrola, što je Damjanović i uradio.

Izmjene zakona su više od dvije godine u proceduri i njima je trebalo da se riješi pitanje finansijske nezavisnosti vrhovne revizije. U dopisu DRI predlaže da radnu grupu čine predstavnici DRI, Odbora za ekonomiju, Ministarstva finansija i NVO Institut alternativa.

Damjanović je rekao da neće učestvovati u radu radne grupe za izradu zakona, čiji je član bio ranije zajedno sa poslanikom DPS-a Zarijom Franovićem. Odbor treba da imenuje dva člana u radnoj grupi.

Bonus video: