Dan rudara: Saučešće prigodnije od čestitke

Rudari iz Nikšića i Berana poručili da nema razloga za slavlje jer su kompanije uništene, a oni dovedeni do položaja najamnika
182 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 07:19h

Crnogorski rudari u Nikšiću i Beranama nijesu obilježili praznik, poručujući da nemaju šta da slave jer rade u gotovo ugašenim rudnicima.

Povodom Dana rudara, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić juče je uputio čestitke radnicima, sindikalnim organizacijama i upravama rudnika.

"Kada se obilježava 65 godina rudarstva u Crnoj Gori, svi se moramo prisjetiti vremena iza nas u kojem su rudari imali izrazito važnu ulogu u privrednom i sveopštem razvoju. Na to nas obavezuje i vaš, teškim trudom zarađeni, “hljeb sa sedam kora”", saopštio je Krivokapić.

On je rekao da je Crna Gora u periodu nakon Drugog svjetskog rata znala na pravi način vrednovati njihov rad, znanje i trud.

"Naše vrijeme vam mora obezbijediti bolje uslove rada, veću sigurnost, standarde koji važe u razvijenim zemljama EU i zaradu dostojnu vašeg odricanja. Država mora pokazati da je odlučna i sposobna čuvati i valorizovati prirodna bogatstva na održiv način, uz garant zaštite radničkih prava", saopštio je Krivokapić.

Predsjednik Sindikalne organizacije nikšićkih Boksita Ratko Radulović kazao je “Vijestima” da Krivokapića treba da bude “stid zbog riječi koje je uputio radnicima koji ništa ne primaju”.

"Šta nam je čestitao? Ovu tugu i žalost", pitao je Radulović.

On je rekao da su političari poput Krivokapića rudare doveli u stanje u kojem se sada nalazi, a koje je “ispod svakog nivoa”.

"To je sve što imam da kažem povodom Dana rudara. Mi, zahvaljujući njima, odavno više nijesmo radnici i rudari nego najamnici", kazao je Radulović.

TV Vijesti, Boban Obradović

Rudnicima boksita, kojima je račun blokiran zbog duga od 2,12 miliona eura, prijeti stečaj koji je tražila CKB banka zbog nevraćenog kredita od 1,6 miliona.

Dio radnika Boksita je tokom prve polovine mjeseca štrajkovao i blokirao prodaju rude, zahtijevajući zarade koje im nijesu isplaćivane od decembra prošle godine.

Dogovoreno je da im se tokom oktobra isplati iz tri djela januaraska zarada. Po 500 eura je isplaćeno radnicima koji su blokirali rampu, iz sektora tunelogradnje i svima čija primanja su ispod 700 eura, dok će od prodaje rude biti uplaćivane preostale zarade. Isplaćeno im je po 500 eura za 120 radnika, koji taj novac nijesu dobili prošle sedmice.

Pored zarada, duguju im se i tri plate iz ljeta 2010, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade.

Radnici Rudnika mrkog uglja u Beranama sami održavaju jamu, a za taj rudnik niko nije zainteresovan. Njih je 25 zaposleno, a pet ih je 17 dana juna provelo u jami tražeći neisplaćene plate. Tada su dobili sedam plata i poruku od većinskog vlasnika da ih taj rudnik više ne zanima.

Beranski Rudnik je prije šest godina kupila grčka kompanija Balkan enerdži, koja je u vlasništvu zakupca Svetog Stefana, Viktora Restisa. Grčka kompanija, i pored brojnih obećanja, nije pokrenula proizvodnju u Rudniku.

“Naša sudbina je neizvjesna. Održavamo jamu da se potpuno ne bi potpila, a ni sami ne znamo zašto to radimo i za koga je čuvamo. Vlasnik neće da čuje za nas iako ugovor o privatizaciji nije raskinut, Ministarstvo ekonomije kaže da nije nadležno. Od našeg rudnika svi bježe”, rekao je predsjednik Sindikata Ljubo Gledović.

Pregovori o poreskom dugu od 19 miliona, nagrađeni najbolji u RUP-u

Pljevaljski Rudnik uglja (RUP), Ministarstvo finansija i Poreska uprava pregovaraju o reprogramu poreskog duga najveće pljevaljske kompanije, koji iznosi 18,7 miliona eura.

To je potvrdio finansijski direktor Rudnika Dragan Mijatović na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom Dana rudara Crne Gore i 61. godišnjice najveće pljevaljske kompanije.

Rudnik je, osim reprograma duga, nedavno Vladi ponudio i zemljište u zamjenu za dug državi za poreze, a razmatrana je i mogućnost da država dokapitalizuje kompaniju za iznos potraživanja.

Od ukupnog iznosa duga za poreze i doprinose, PDV i koncesije za eksploataciju uglja, na koncesije se odnosi oko 2,7 miliona, od čega Opštini Pljevlja, prema zakonu, pripada oko 70 odsto.

Izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen je kazao da očekuje da će do kraja godine biti ispunjen energetski bilans, ističući da ta kompanija spremno dočekuje predstojeću sezonu grijanja i da će za sve potrošače biti dovoljno tog energenta.

Predsjednik Odbora direktora Zoran Gospić najavio je podršku razvoju privrede Pljevalja, zapošljavanju i davanju šanse mladim ljudima. Uručene su i nagrade najboljim radnicima između dva praznika.

Po hiljadu eura dobili su Zoran Terzić, Radomir Jošović, Vukoman Koruga, Miladin Gogić i Sead Zečević. Rudnik je juče dodijelio i 500 tona uglja humanitarnim, socijalnim i drugim organizacijama.

Pedesetak radnika RUP-a, na čelu sa izvršnim direktorom Roćenom, dobrovoljno je dalo krv u pljevaljskoj službi za transfuziju krvi. U okviru svečanosti prikazan je i kratak film o radu Rudnika od osnivanja do danas. Počeo je da radi 1952, a te godine pedesetak radnika je skoro golim rukama proizvelo 16.000 tona uglja.

Od početka rada Rudnik je proizveo više od 64 miliona tona uglja. Od 2005. do sada Rudnik je investirao preko sto miliona eura, od čega najviše za izmještanje korita rijeke Ćehotine i nabavku rudarske mehanizacije.

Galerija

Bonus video: