"Transparency International": Vratite matične brojeve u registre

Međunarodna organizacija zaborbu protiv korupcije apeluje na crnogorske institucije...
0 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.09.2013. 14:30h

Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije Transparensi internešnl pozvala je crnogorske institucije Poresku upravi i Upravu za nekretnine da u svoje registre vrate podatke o matičnom broju vlasnika preduzeća i nekretnina.

“Transparentnost je prva linija odbrane u borbi protiv korupcije, pa ako su političari i njihovi prijatelji u stanju da sakriju svoje identitete u svojim poslovima onda civilno društvo neće znati da li su postupali za dobrobit društva ili su koristili povjerenu moć za ostvarivanje ličnih interesa”, saopšteno je iz organizacije čiji je partner u Crnoj Gori Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Transparensi navodi da je MANS koristio ovaj broj kada je istraživao da li političari ili ljudi u vlasti kriju imovinu ili investiraju u kompanije zbog čega bi bili u konfliktu interesa.

Iz Poreske i Uprave za nekretnine su ranije saopštili da su podatke uklonili na osnovu naloga Agencije za zaštitu ličnih podataka iako su svijesni da je Zakon o zaštiti podataka ličnosti u suprotnosti sa zakonima o slobodnom pristupu informacijama i o privrednim društvima. Iz MANS-a su odgovorili da podaci nijesu morali biti uklonjeni jer postoje takve presude Evropskog suda za ljudska prava kao i da ove institucije nijesu dobile obavezujuće rješenje Savjeta Agencije već samo zapisnik kontrolora.

Jedna od šema MANS-a o mogućoj korupciji

“Transparensi čvrsto vjeruje da vlade treba da omoguće svojim građanima da imaju pristup informacijama o imovini javnih ličnosti i onih koji su u vezi sa njima. Mi predlažemo da vlade učine obaveznim, ne samo prijavu imovine javnih ličnosti, već i bilo koji potencijalni konflikt interesa. Ponovno objavljivanje jedinstvenih brojeva bi sigurno pomoglo u ovom procesu”, navedeno je iz ove organizacije.

Oni su podsjetili na seriju objelodanjenih slučajeva u kojima je pokazano da su vodeće političke figure sklapale poslovne veze koristeći svoju političku moć.

Navedeno je da je MANS, koristeći ove podatke i registre, objelodanio slučaj “Zavala” koji je rezultirao sudskim sporom kada je uhapšen i brat bivšeg potpredsjenika Vlade. Podsjetili su i na slučaj “Skočiđevojka” kada je atraktivni vojni kompleks prodat ispod tržišne cijene, zbog sudskih sporova za restituciju, a istraživanje je pokazalo da su mnogi od aktera, pa i sudija, bili uključeni u poslovne dogovore. Oni su naveli da je na ovaj način rasvijetljen i slučaj Valdanos, gdje je otkrivena mreža preduzeća sa nekoliko političara uključenih u posao, što je na kraju rezultiralo da tender bude povučen.

Sada je lakše prepravljati katastar i varati građane

Brisanje matičnih brojeva iz registara Uprave za nekretnine i Poreske uprave može povećati korupciju u ovim institucijama i može stvoriti još više slučajeva nezakonitog upisivanja vlasništvo nad nekretninama i nezakonitih poslova između funkcionera i njima bliskih preduzeća.

“Odsustvo pojačane kontrole javnosti nad onim što se dešava unutar Uprave za nekretnine će za rezultat imati još veću pravnu nesigurnost za sve one građane koji posjeduju nekretnine, bilo da sa njima prometuju ili ne. MANS se tokom rada na istraživanju korupcije i organizovanog kriminala susreo sa velikim brojem slučajeva neosnovanog preknjižavanja imovine na lica i kompanije uz očigledno kršenje zakona iz te oblasti i moguće postojanje korupcije”, saopštili su iz MANS-a.

Oni ističu da je malo službenika u obje institucije do sada odgovaralo zbog zloupotrebe službenog položaja, kao i da će brisanje matičnih brojeva spriječiti i otkrivanje veza između poreskih službenika i kompanija koje imaju tu privilegiju da budu pošteđene kontrole ili naplate poreza.

Bonus video: