Radnici "Albone" protestovali ispred upravne zgrade: Bez posla 460 ljudi

Poreska uprava pečatirala sve prodavnice nekada velikog trgovačkog lanca
287 pregleda 70 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 14:15h

Oko 30 radnika lanca marketa Albona jutros je protestovalo ispred upravne zgrade zahtjevajući uplatu šest zarada i doprinose koje im firma duguje od januara 2011. godine.

Milojica Bulatović kazao je “Vijestima” da im je uprava poručila da para nema ali će radnici, ipak, nastaviti sa okupljanjima.

“Od osam do 10 smo bili ispred upravne zgrade, a nakon toga smo otišli da, po nalogu Poreske uprave, popisujemo robu”, kazao je Bulatović.

Radnci traže i da im se kaže tačan iznos Alboninog duga i kakav će njihov status biti nakon što završe sa popisom.

Pečatirane sve prodavnice

Poreska uprava pečatirala je svih 38 prodavnica trgovačkog lanca Albona u Crnoj Gori zbog duga za poreze i doprinose od 1,4 miliona eura, potvrđeno je “Vijestima” iz te kompanije.

U toj kompaniji radi oko 460 zaposlenih.

Iz Albone je saopšteno da je juče grupa zaposlenih iz centralnog magacina i dijela radnji u Podgorici počela štrajk ispred uprave te firme.

Zahtjevi radnika su isplata djelova dugovanja od pet zarada, uplata radnog staža i doprinosa za period od 1. januara 2011. do 1. septembra ove godine, kao i normalni uslovi za rad.

"Što se tiče neisplaćenih zarada, ukupan iznos neto zarada koje radnici potražuju od Albone iznosi 535.697 eura. Zahvaljujući internim Albona platnim karticama, radnicima je omogućeno da tokom svih pet mjeseci, za koje nije isplaćena zarada, kupuju u našim marketima sa povećanim pojedinačnim limitima sve do danas", saopštili su zvanično iz Albone.

Kupujući karticama firme radnici su stvorili trošak od, kako je rečeno, 406.345 eura.

"Zato nije teško zaključiti koliko zarada Albona duguje svojim zaposlenim. Radnici su tražili da im se oslobode limiti i za kupovinu u septembru, ali je Poreska uprava donijela rješenje u kojem se privremeno zabranjuje obavljanje djelatnosti u svim maloprodajnim objektima Albone", istakli su iz kompanije.

Objašnjeno je da su bilo kakve uplate, pa i radnog staža, onemogućene od 8. marta ove godine godine, od kada je rad Albone blokirala jedna poslovna banka, a potom i Poreska uprava.

U Nikšiću je juče Poreska inspekcija popisala robu u tri Albonine radnje, koliko ih je ostalo da radi, nakon čega će ih zatvoriti. Radnici u tim objektima su kazali da su prethodnih dana zatvorene sve ostale radnje u Nikšiću, tako da je sva roba prebačena u tri preostale. Oni su odbili da napuste prodavnice, insistirajući da nastave sa radom.

"Vijestima" je rečeno da je mesna industrija Goranović bila zainteresovana da preuzme Albonine prodavnice u Nikšiću, ali je taj dogovor iznenada otkazan noć ranije.

“Inspekcija će, kada završi popis, a vjerovatno će to uspjeti da urade za dan-dva, zatvoriti i preostale tri radnje. Odlučili smo da ne napuštamo objekat, osim ukoliko to policija ne bude tražila od nas“, kazali su nikšićki radnici.

Tuže Rusa jer nije uplatio novac, a uzeo dio imovine

Većinski paket akcija tog preduzeća je u novembru prošle godine kupio ruski biznismen, izvjesni Davit Arutjunjanu, koji se, saopšteno je nezvanično “Vijestima”, od marta nije pojavljivao niti ulagao obećani novac, zbog čega je firma i došla u položaj u kojem se sada nalazi.

Iz Albone je saopšteno da su podnijeli krivične prijave protiv njega. Osnivač i donedavni većinski vlasnik Albone je Radenko Lučić.

Uprava je saopštila da uslove za rad ne može obezbjediti pod blokadom računa, jer ne može da kontinuirano nabavlja i plaća robu.

“Ne možemo redovno da izmirujemo obaveze zakupa poslovnih prostora, utrošene struje i ostalih pratećih obaveza. Kontinuirano radimo na izlaženju iz krize. Tim pravnika i advokata pokušava da od većinskog vlasnika Davita Arutjunjana, koji ima učešće od 75 odsto akcija, obezbijedi uplatu sredstava po potpisanim ugovorima, kao i povrati dio vrijedne imovine koju je ruski biznismen neovlašćeno prisvojio i onemogućava Alboni da njom raspolaže”, saopšteno je iz ove kompanije.

Radnici počinju da dežuraju u prodavnicama

Radnici trgovinske kompanije Albona u Nikšiću okupili su se ispred prostorija uprave nezadovoljni zbog dešavanja u firmi, neisplaćenih šest zarada i nepovezanog staža. Radnik Snežana Vlaović kazala je agenciji Mina-business da će od danas svakodnevna dežurati u prodavnicama koje su zatvorene po nalogu Poreske uprave zbog duga Albone za poreze i doprinose.“Tražimo samo da radimo, da nam se isplaćuje zarađeno, kao i razgovor sa direktorom firme, jer više nećemo dozvoliti da nam kao do sada plasiraju lažne informacije. U neizvjesnosti su nas držali šest mjeseci, uz vijesti da su nas kupili ruski biznismeni, do posljednje najave da Albonu preuzima Industrija mesa Goranović”, rekla je Vlaović.Prema njenim riječima, zaposleni su te informacije prihvatali bez rezervi, jer im je stalo da Albona opstane i sačuvaju radna mjesta.“Iz uprave nam je za sjutra najavljen dolazak izvršnog direktora Miroslava Marinkovića i nakon razgovora sa njim odlučićemo o daljim potezima. U teškoj smo situaciji i sigurno je da ćemo štititi svoja prava, jer na Biro ne možemo”, kazala je Vlaović.

Galerija

Bonus video: