neopravdan novi rok

Koliko još vjerovati onima koji ugovore krše godinama?

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi i opozicioni poslanici ne vide razlog da se da novi rok kupcima Asa i Centra Igalo
50 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 18:24h

Očekivanja da će se tokom naredne dvije godine sagraditi, odnosno rekonstruisati i otvoriti za goste hotel Centar u Igalu i As u Perazića dolu, što je predviđeno aneksima privatizacionih ugovora koje je Vladi predložio na usvajanje Savjet za privatizaciju, samo su teoretski realna, ocjenili su sagovornici "Vijesti".

Savjet je u utorak usvojio predloge aneksa koji obavezuju kupce hotela As i Centar da počnu da rade u oktobru i da u roku od dvije godine završe posao. Na čelu i Savjeta i Vlade, koja tek treba da razmatra anekse, je Milo Đukanović. On je, kada je u decembru prošle godine sedmi put postao premijer najavio da će nerealizovani privatizacioni ugovori biti raskinuti.

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi prof.dr Rade Ratković kazao je da niko nije vidio na šta je Savjet za privatizaciju pristao i ponudio Vladi i jesu li date kakve garancije.

“Teško je vjerovati da će se propušteno nadoknaditi ali, daj bože. Teoretski je moguće da se to ostvari, valjda će ih sad bolje pratiti ali, ponavljam, ko zna šta ti aneksi predviđaju", rekao je Ratković.

On smatra da bi bolje bilo da su ugovori, kao što je najavljivao Đukanović, raskinuti jer su se zbog dugogodišnjeg nepoštovanja ugovorenih obaveza pokazali kao loši.

"Najbolja varijanta je bila da se obje strane poravnaju, ali oni su nekako odlučili da nastave saradnju. Malo je vjerovatno da će neko završiti za dvije godine ono što nije za osam ili 11”, kazao je Ratković.

Teško je vjerovati da će se završiti za dvije ono što nije za 11 godina; Foto Ivana Gudoviić

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić rekao je da je sproveden potpuno pogrešan koncept privatizacije i da je Savjet za privatizaciju sklapao problematične ugovore.

“Više ne znam da li ima smisla čuditi se tolikom neznanju i nebrizi. Država je loše prošla u svim ugovorima i pored velikih 'stručnjaka' koji sjede u Savjetu i mnogo skupih konsultanata koji su učestvovali u kreiranju tih ugovora. Mi smo na kraju došli u situaciju da smo kao država duplo oštećeni - niti su investitori uložili novac koji su trebali niti je država u prilici da raskine ugovor, a da ne trpi dodatnu štetu”, objasnio je Bojanić.

Ni on ne očekuje da će aktuelni aneksi ugovora biti poštovani.

"Što se tiče ovog Savjeta i Vlade ne očekujem ništa dobro, samo dalje prolongiranje i izbjegavanje odgovornosti jer nemam nijednu iluziju da oni mogu više išta dobro uraditi po pitanju privatizacija, odnosno popravki loših stvari koje su uradili tokom svih ovih godina”, rekao je on.

Bojanić je istakao da je aktuelna vlast stvorila mnogo problema, a nemaju ni volje ni znanja da bilo šta poprave.

Bojanić je istakao da je aktuelna vlast stvorila mnogo problema, a nemaju ni volje ni znanja da bilo šta poprave

“Mislim da su dodatne dvije godine samo gubljenje vremena i izbjegavanje odgovornosti kojoj kad tad neće pobjeći oni koji su nas do ovoga doveli”, zaključio je on.

U Centar Igalo bi, kako je zvanično objavljeno, trebalo da bude uloženo više od četiri miliona eura i da se dobije dodatnih 250 soba. U hotelu As bi trebalo da se završi prva faza od 180 soba što bi koštalo najmanje 15 miliona eura.

Centar Igalo je 2007. godine kupio HTP Primorje i HLT fond koje su godinama kontrolisali biznismeni, bivši poslovni partneri Vladan Vujović i Denis Mandić. Državne akcije platili su 3,1 miliona eura i obećali da će uložiti više od četiri miliona eura za četiri godine. Prije 11 godina, 2002. godine, ruska kompanija "Njega turs" kupila je hotel As od Budvanske rivijere za 2,2 miliona eura, i do sada su završeni samo grubi građevinski radovi.

Predloženim aneksom je predviđeno da se ugovori raskinu automatski ako do oktobra ne pribave građevinske dozvole i ne počnu sa radovima. Razlog za raskid će biti i ako se 50 odsto investicija ne završi u roku od godinu ili kompletan posao nakon dvije godine.

Pogrešan model za privatizacije u turizmu

Ratković je kazao da, kada su u pitanju privatizacije iz oblasti turizma, postoji koncepcijski problem. Smatra spornim i to što se onaj koji privatizuje neko preduzeće obavezuje na ulaganje.

"Ili je nešto kupljeno, pa ima novog vlasnika ili nije. Zato se te projekcije i ne ostvaruju. Privatizacija putem prodaje uz obećanje da će se nešto uraditi nije se baš najbolje pokazala. Mnoge naše države kompanije nijesu bile mnogo zadužene, ovi koji su kasnije investirali su uzimali kredite tako da je to i država mogla da radi u svoje ime”, ocijenio je Ratković dodajući da je privatizacije trebalo drugačije sprovesti “makar kada je turizam u pitanju”.

On je istakao da je način na koji se država oslobađala hotela možda dobar da se popune neke finansijske rupe u budžetu ali da nije dobar za turizam.

“To sam davno rekao i to se pokazalo tačno. Svrha privatizacije ne može da bude da se stabilizuje državni budžet nego da se unaprijedi turizam”, kazao je on.

Trebalo je raskinuti sa takvim investitorima

Predsjednik skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije i poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić rekao je da odluka Savjeta da prihvati anekse nije ništa novo i smatra da je to bila isključiva volja Đukanovića koji se “predstavlja kao neka institucija koja stoji iza Savjeta”.

“Koliko je do sada bilo njihovih obećanja da će nešto uraditi, kao što su najave raskida tih ugovora, pa se poslije ništa ne desi. Vjerovatno se tu radi o nekom ličnom interesu ili zaduženju tih 'investitora' koji su trebali da izgrade hotele”, smatra Vučinić.

On je rekao da je ugovore za As i Centar Igalo trebalo raskinuti jer su potpisani sa "investitorima koji nijesu uložili ni centa u te hotele”.

“Međutim, kod nas je sve naopako tako da jedan čovjek driješi i veže kako on hoće. Tako je uradio i ovog puta”, tvrdi Vučinić.

On sumnja da će se tokom naredne dvije godine bilo šta uraditi na lokacijama na kojima se nalaze hoteli.

"Ako se održi ova vlast i premijer bude Đukanović opet će se ponoviti ista priča i za određeni period će se produžiti ti ugovori u zavisnosti od njegovih i interesa njegove familije”, kazao je Vučinić.

Galerija