CEE Bankwatch i Green Home: Predlozi za TE nijesu po standardima EU

Nevladine organizacije zabrinute zbog preliminarnih ponuda za novi blok termoelektrane
3 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.09.2013. 16:05h

Nemogućnost usklađivanja sa najnovijim standardima Evropske unije o zagađivanju predstavlja ozbiljan rizik za planiranu gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, navedeno je juče u saopštenju nevladinih organizacija CEE Bankwatch i Green Home.

Ove organizacije, kako su navele, do tog zaključka došle su nakon upoređivanja podataka o životnoj sredini koje je Vlada objavila u julu i sedam preliminarnih ponuda za realizaciju projekata koje su poslale kineske i evropske kompanije.

Zaključeno je i da je samo jedna preliminarna ponuda u saglasnosti sa Direktivom EU o industrijskim emisijama za emisije prašine, kao i da nijedna od ponuda ne dostiže nivoe efikasnosti vezano za najbolje dostupne tehnologije EU. Nijesu precizirali koja ponuda je usaglašena sa Direktivom EU.

Organizacije navode da ponude kompanije, osim što nisu u saglasnosti sa standardima EU, nijedna od njih ne zadovoljava ni standarde u Kini za izgradnju novih energetskih objekata na ugalj

Ovih sedam preliminarnih ponuda odnose se, kako je navedeno, na Istroenergo grupu iz Slovačke, Škoda Praha iz Češke i pet kineskih kompanija.

Iz NVO naglašavaju da ove slabosti predstavljaju visoke ekonomske rizike za projekat zbog dodatnih ulaganja u cilju postizanja saglasnosti sa Direktivom o industrijskim emisijama kada ona postane obavezujuća u Crnoj Gori.

“Zemlje pristupnice EU, poput Crne Gore, rizikuju suočavanje sa dodatnim troškovima ukoliko grade elektrane koje nisu u saglasnosti sa legislativom EU o zagađenju, jer će morati uskoro da ih prilagođavaju. Legislativa EU o zagađenju se mijenja velikom brzinom i zemlje pristupnice moraju da budu izuzetno agilne kako bi zadržale korak. Sve planirane energetske instalacije i one koje se sada grade moraju uzeti ovo u obzir”, kazala je koordinator za istraživanje u CEE Bankwatch Pipa Galop.

Organizacije navode da ponude kompanije, osim što nisu u saglasnosti sa standardima EU, nijedna od njih ne zadovoljava ni standarde u Kini za izgradnju novih energetskih objekata na ugalj. To, prema njihovom mišljenju, znači da sve kompanije, uključujući i evropske, nude Crnoj Gori tehnologiju čije korišćenje za izgradnju energetskih objekata u Kini nije dozvoljeno.

“Vlada do sada nije reagovala na činjenicu da su preliminarne ponude za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima ispod ekoloških standarda, dozvoljavajući na taj način da naša zemlja postane destinacija za upotrebu drugorazredne tehnologije za izgradnju energetskih objekata na ugalj”, rekla je programska direktorica Green Homa Jelena Marojević-Galić.

Osim kompanija koje su oni naveli, zainteresovanost je pokazao i konzorcijum iz Poljske (POL-MOT, Alstom, Foster Veler). Uključenje u razgovore o projektu, kako je nedavno saopšteno iz Elektroprivrede, najavile su Rosato iz Rusije, TBEA Šajning transformer grup iz Kine , ČKD enerdži iz Češke, kao i konzorcijum iz Turske.

Škoda prva najavila ponudu

Češka kompanija Škoda Praha najavila je juče da će poslati ponudu za izgradnju drugog bloka termoelektrane Pljevlja.

Rok za dostavljanje ponuda je 30. septembra, a prema informacijama iz Elektroprivrede, do sada nije stigla nijedna. Škoda Praha je saopštila da ima velika očekivanja da će biti izabrana za partnera u izgradnji drugog bloka TE, “jer su visoke profesionalne, ekološke, tehnološke i finansijske karakteristike glavne prednosti ove kompanije”.

“Naše iskustvo, kredibilitet i već sprovedeni projekti u energetskom sektoru garantuju najveći kvalitet, naročito kada se radi o evropskim standardima u oblasti ekologije, visokoj energetskoj efikasnosti i brizi o interesima lokalne zajednice”, saopštio je izvršni direktor ove kompanije Daniel Jirička.

Iz kompanije je navedeno da će prije nego pošalje zvaničnu ponudu nju predstaviti crnogorskoj javnosti. Škoda Praha je, kako tvrde, najveći češki izvođač radova koji radi sve od projekata za proizvodnju energije, izgradnje do puštanja u rad. Kompanija postoji već 60 godina, a instalirala je preko 40.000 MW izlazne energije u 25 zemalja širom svijeta.

Bonus video: