Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja najavili otkup 18.000 jagnjadi

Ministar poljoprivrede najavio kupovinu viškova od stočara, iako se protivi tom modelu za ubuduće
117 pregleda 0 komentar(a)
petar ivanović, Foto: Vesko Belojević
petar ivanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.09.2013. 17:20h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će otkupiti oko 18.000 jagnjadi koja predstavlaju tržišni višak i to po cijeni od 2,3 eura po kilogramu, najavio je ministar Petar Ivanović.

On je kazao da je na tržištu višak od oko 22.000 jagnjadi te da očekuje da će stočari preostalih 4.000 iskoristiti za obnavljanje i proširenje svojih stada.

“Cijena jagnjetine u zemljama okruženja je 1,80 eura. Viškove ćemo otkupljivati vodeći računa i o penzionerima koji će meso otplaćivati u osam ili 10 mjesečnih rata, a 2,3 eura je najviše koliko smo mogli da izdvojimo”, kazao je Ivanović dodajući da je cijena otkupa bila viša jedino prošle godine kada je kilogram jagnjetine otkupljivan za po 2,45 eura.

Prema njegovim riječima, cilj Ministarstva je da stvaraju uslove za izvoz jagnjećeg mesa, a ne da otkupljuju tržišne viškove.

On je ponovo apelovao na poljoprivredne proizvođače da ne proizvode više nego što mogu da prodaju.

“Ako neko stalno ima namjeru da proizvodi više, a nema kome to da proda, to nije tržišni višak. Moja poruka je da moramo učiniti sve što možemo da ne samo poljoprivrednim proizvođačima nego svim robnim proizvođačima koliko god možemo primaknemo ono što su zakonitosti tržišta”, rekao je Ivanović dodajući da tokom ljetnje sezone nije bilo tržišnih viškova povrtlarskih proizvoda i da će nastaviti saradnju sa Ministarstvom turizma kako bi se proizvođači još bolje uvezali sa hotelima koji preuzimaju njihove proizvode.

Ivanović je kazao da je tender za zakup na dvije godine zemljišta na Grahovom i Kapinom polju kao i lokaciji Šas, završen, ali da ponude još nijesu otvorene. Prema njegovim riječima, 16 firmi i pojedinaca je izrazio interesovanje za zakup.

Ministarstvo je donijelo i Pravilnik kojim će se detaljnije regulisati način na koji poljoprivrednici, u skladu sa Zakonom o akcizama mogu da se oslobode plaćanja akciza na gorivo.

"Ne mogu da saopštim tačnu cifru o broju poljoprivrednika koji će moći da ostvaruju te povoljnosti ali to će biti regiostrovani poljoprivrednici iz svih sektora koji plaćaju poreze", kazao je Ivanović.

Ivanović kritikuje model za prodaju Duvanskog, a potpisao ugovor

Ivanović je razumnom ocijenio odluku Tenderske komsije da ne prihvati zahtjev za novo produženje roka za uplatu kupoprodajne cijene za Novi duvanski kombinat, ali i istakao da će ona usporiti obnavljanje proizvodnje duvana, što je jedan od ciljeva Ministarstva.

Tenderska komisija je odbila zahtjev zainteresovanog konzorcijuma da treći put produži rok za uplatu 7,1 milion eura za akcije i predložila Savjetu za privatizaciju da poništi tender. Ivanović, koji je jedan od potpisnika privatizacionog ugovora, je kazao i da je model po kojem je pokušano da se privatizuje Novi duvanski “čudan” te da su postojali efikasniji načini da se taj posao odradi.

“Ovaj model nije efikasan i ako tender propadne neće biti prvi koji je propao”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, i stari i novi Duvanski je trebalo prodati, zatim prebaciti dio zaposlenih, za šta nijesu postojale prepreke, a sama proizvodnja je mogla biti preseljena i u neki drugi grad. “Ja sam naslijedio model koji kao takav nije atraktivan za bilo kog investitora”, objasnio je Ivanović.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović kazao je “Vijestima” da je on u procesu privatizacije Duvanskog kraće od Ivanovića te da se o tome da li bi neki drugi model bio efikasniji može diskutovati.

“Mi smo upravo na informaciju ministra Ivanovića i njihove komisije saznali da imamo zainteresovanog investitora i zbog toga smo obnovili tender u najkraćem mogućem roku”, odgovorio je Vujović.

Nažalost, kako je rekao, to što je ponuđeno je bilo “očigledno nerealno da se realizuje i tender nije uspio. “Da li je to bilo najbolje moguće rješenje u to nijesam siguran i ne mogu da dam sud o tome da li je bilo moguće nešto uraditi tokon prethodnih godina od kada je prodata nekretnina Duvanskog”, rekao je Vujović.

Bonus video: