Okončan postupak

Zoran Bećirović se vraća u Avalu

Nakon godinu kolašinski biznismen dokazao pred sudom u Londonu da je jedan od vlasnika firme koja gazduje budvanskim elitnim hotelom
526 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2013. 16:34h

Kolašinski biznismen Zoran – Ćoćo Bećirović dobio je spor pred Visokim sudom pravde Engleske i Velsa u Londonu, koji je pokrenuo prije godinu da bi dokazao vlasništvo u kompaniji Beppler & Jacobson Ltd na koju se vodi atraktivni budvanski hotel Avala.

Bećirović, koji je prije godinu i po bukvalno „istjeran“ iz hotela, nakon što su ga preuzeli ruski biznismeni sa kojima je bio u oratakluku, podnio je tužbu, a „Vijestima“ je iz više izvora potvrđeno da je sud presudio u njegovu korist.

Bećirović je jedan od vlasnika kompanije Caldero Trading Limited sa Kipra, koja je jedan od akcionara kompanije Beppler & Jacobson Ltd iz Londona. Ova londonska kompanija je stopostotni osnivač crnogorske podružnice Beppler & Jacobson Montenegro koja upravlja hotelskim kompleksom Avala.

Zvanično u Upravi za nekretnine na londonsku firmu upisano je vlasništvo nad Avalom i vilama, kao i zemljišnim kompleksom na kome su izgrađeni hotelski kapaciteti.

Visoki sud pravde Engleske i Velsa pokrenuo je 3. maja likvidaciju kompanije Beppler & Jacobson Ltd Engleska – Budva. Bećirović je londonskom sudu, kako je ranije potvrdio njegov advokat, podnio tužbu radi zaštite svojih prava u kompaniji Beppler & Jacobson Ltd iz Londona i kompaniji Beppler & Jacobson Montenegro iz Budve.

U međuvremenu, dok se u britanskoj prijestonoci vodio sudski postupak, Visoki sud je u kompaniji Beppler & Jacobson Ltd postavio privremenog likvidatora Mareka Lorinca, bivšeg šefa kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori.

U presudi otkriveno i kako su Bećirović i njegov bivši ruski partner dobili Avalu (FOTO: Vuk Lajović)

Bećirović je još prošle godine, nako što su mu oduzeta upravljačka prava u Avali te postavljen novi menadžment, optužio za prevaru doskorašnjeg glavnog ortaka, sa kojim je kupio budvanski hotel i brojne atraktivne zemljišne lokacije na primorju, Igora Lazurenka. Oni su bili tandem, koji je uspio da u Crnoj Gori kupi nekretnina u vrijednosti od ukupno 78,5 miliona dolara. U njihov posjed prvo je prešla elitna budvanska Avala, kolašinska Bjanka, pa zemljište u zaleđu plaže Drobni pijesak, u Reževićima pa i brojne nekretnine u Kolašinu.

Nakon prijave Bećirovića protiv svoga ortaka, moskovska firma TNK-VR , kod koje je kontroverzni Rus bio top menadžer, podnosi protiv njega krivičnu prijavu za pronevjeru od 13 miliona dolara.

Izvršni direktor TNK-VR Herman Han je pokrenuo dva sudska postupka u Višem sudu u Londonu, optužujući svog bivšeg menadžera Lazurenka za organizaciju prevarantskih šema preko kojih je pronevjerio milione dolara iz preduzeća.

Sud u Londonu 14. avgusta donosi odluku da se Lazurenku i filijalama koje su sa njim u dilu zabrani raspolaganje imovinom procijenjenom na 39 miliona eura. Kompanija TNK-VR se istovremeno obratila Okružnom sudu američke države Arkanzas sa molbom da se sprovedu restriktivne mjere prema kompaniji Roychamp Trading LLC, koja je, kako sumnjaju u TNK-VR, takođe povezana sa Lazurenkom. Upravo preko ove firme Bećirović je kupio četiri hektara zemlje u zaleđu Drobnog pijeska.

Bećirović sudu: Ivo mi je rekao koliko da ponudim da dobijem hotel

Tenderski postupak za kupoprodaju Avale počeo je 22. aprila 2002, a završio se 21. juna iste godine. Zoran Bećirović je, kako se navodi u presudi suda u Engleskoj gdje se vodio spor između Bećirovića i njegovog partnera iz Rusije Igora Lazurenka, imao sastanke sa premijerom i potpredsjednikom Vlade Crne Gore kako bi „razmatrali situaciju“.

Premijer je tada bio Filip Vujanović, a predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, sa kojim je Bećirović imao prijateljski odnos.

Bećirović je, kako se ističe u presudi, imao konkretne razgovore sa Ivom Armenkom, tadašnjim direktorom državne firme koja je gazdovala i hotelom Avala. Navodi se da je od Armenka on čuo da bi eventualna ponuda sa cijenom od 3 do 3,5 miliona za kupovinu hotela sa obavezom investiranja od 9 miliona eura za rekonstrukciju i renoviranje „bila dobro prihvaćena“.

„Gospodin Bećirović je to prenio gospodinu Lazurenku i oni su se dogovorili da naprave ponudu za tender koja je podrazumijevala cijenu za kupovinu hotela od 3,2 miliona eura sa obavezom ulaganja 9 miliona eura za njegovo renoviranje. Ponuda sa ovim detaljima podnijeta je 19. juna 2002. godine“, navodi se u presudi engleskog suda. R.M.

Armenko: Ne sjećam se toga, odluku o Avali je donio sud

Armenko je juče „Vijestima“ kazao da se ne sjeća da je razgovarao sa Bećirovićem, pa ni da mu je sugerisao kakva ponuda bi bila prihvatljiva za tendersku komisiju.

„Zaista se ne sjećam, to je bilo davno. Znam da smo mi u Budvanskoj rivijeri bili nezadovoljni sa obje dostavljene ponude, i u dijelu ponuđene kupoprodajne cijene i investicija. Mi smo to tada i javno saopštili i, kao što znate, odluka o pobjedniku na tenderu donijeta je na sudu“, rekao je Armenko.

Na pojašnjenje da je Bećirović pomenuo njegovo ime na sudu sa tvrdnjom da mu je upravo on sugerisao kakva bi cijena na tenderu bila prihvatljiva, i na pitanje da li je to tačno, Armenko je ponovio da se ne sjeća toga. Pobjednik za Avalu je postao drugorangirani ponuđač, koji je bio iza danske kompanije Merienlist hoteli i kasina, koja je ponudila 7,5 miliona, pa odustala od tendera.

Beppler se žalio na odluku da se poništi tender i u njegovu korist je presudilo vijeće sudija Vrhovnog suda, u kojem je tada bila sestra premijera Đukanovića, Ana Kolarević. Ona je kasnije postala i advokatica Bepplera. Ugovor o prodaji hotela i vila Avala je zaključen 16. januara 2004. na iznos od 3,2 miliona, što je bilo daleko ispod tržišne vrijednosti. R.M.

Opština može da uzme kompleks

Dok se u Avali vodi borba oko prevlasti, Opština Budva sprema rješenje o prinudnoj naplati četiri miliona eura na ime komunalija, koje duguje kompanija Beppler & Jacobson Montenegro za rekonstrukciju i dogradnju kompleksa.

Opština je spremna, ukoliko se uprava hotela i dalje bude oglušivala, sprovede istu mjeru kao i u slučaju podgoričke kompnije Fab lajv, i zaplijeni imovinu.

Galerija