Ivanović: Odluka Komisije je razumna, ali će usporiti revitalizaciju prozvodnje

Tenderska komisija na sjednici u utorak nije prihvatila zahtjev za novo produženje roka za uplatu kupoprodajne cijene za NDKP
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2013. 14:39h

Odluka Tenderske komsije da ne prihvati zahtjev za novo produženje roka za uplatu kupoprodajne cijene za Novi duvanski kombinat (NDKP) je razumna, ali će usporiti revitalizaciju prozvodnje duvana, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On smatra da je Tenderska komisija donijela odluku koja je razumna u odnosu na postojeća pravila.

“Moramo se naučiti redu i pravilima. Tenderska komisija je donijela razumnu odluku, jer su već dva puta produžavani rokovi. Ti rokovi nijesu ispoštovani i to je sasvim očekivana odluka”, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Tenderska komisija na sjednici u utorak nije prihvatila zahtjev konzorcijuma danilovgradske Partner Company, užičkog Primata i budvanskog Jaz Expressa za novo produženje roka za uplatu kupoprodajne cijene za NDKP.

Komisija će uputiti predlog Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte da proglasi neuspjelim tender za privatizaciju 100 odsto akcija NDKP-a.

“Trebalo je prodati stari i novi Duvanski kombinat, zatim prebaciti dobar dio zaposlenih, pri čemu nema nikakvih ograničenja. Ja sam naslijedio model koji kao takav nije atraktivan za bilo kog investitora”, naveo je Ivanović

Na tender za djelimičnu privatizaciju NDKP-a ili njegovu dokapitalizaciju kroz izgradnju fabrike prijavio se konzorcijum koji čine Partner kompani, Primat i Jaz Express sa kojima su predstavnici Vlade i Glavnog grada Podgorica 19. juna potpisali Ugovor o kupoprodaji akcija NDKP.

Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju produžila je konzorcijumu već dva puta rok za uplatu novca, a posljednji je istekao u subotu. Ukupan iznos koji je trebalo da se uplati iznosi 7,1 milion eura.

Ivanović je rekao da će odluka Tenderske komisije usporiti namjere Ministarstva da se što prije revitalizuje prozvodnja duvana u Crnoj Gori, ali to ne znači da će se odustati od toga.

On je ocijenio da je model privatizacije NDKP vrlo čudan.

Komisija nije prolongirala plaćanje Novog duvanskog >>>

“Trebalo je prodati stari i novi Duvanski kombinat, zatim prebaciti dobar dio zaposlenih, pri čemu nema nikakvih ograničenja. Ja sam naslijedio model koji kao takav nije atraktivan za bilo kog investitora”, naveo je Ivanović.

Ministarstvo: Višak tražnje ratarskih kultura u odnosu na ponudu

Naredne godine, smatra Ivanović, treba voditi računa o tome kako se može intenzivirati saradnja između poljoprivrednih proizvođača kroz udruženja i kooperative i pratiti dešavanja u regionu

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopštio da je ove godine evidentiran višak tražnje ratarskih kultura u odnosu na ponudu.

“Pojedine kulture kao što su krompir i kupus prošli su odmah i to po vrlo visokim cijenama. Kada je u pitanju paradajz postignuta je dobra cijena, a slična je situacija i sa ostalim kulturama”, rekao je Ivanović.

Naredne godine, kako je dodao, treba voditi računa o tome kako se može intenzivirati saradnja između poljoprivrednih proizvođača kroz udruženja i kooperative i pratiti dešavanja u regionu.

Ivanović je podsjetio da je Ministarstvo omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da uđu u jesenje radove sa mehanizacijom koja neće koristiti gorivo sa akcizama, nego će imati povoljniju cijenu.

Komentarišući tender za zakup raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, Ivanović je rekao da je Ministarstvo objavilo javni poziv za dvogodišnji zakup na tri lokacije.

“Javilo se 16 firmi. Nijesmo još otvorili ponude jer čekamo Upravu za nekretnine da precizno označi parcele koje ćemo dati pod zakup. Do kraja naredne sedmice to bi trebalo da se završi i tada ćemo otvoriti ponude”, dodao je Ivanović.

Ivanović je najavio da će Ministarstvo u ponedjeljak saopštiti i rezultate nekoliko analiza u vezi sa voćnim sokovima.

“Nijesmo htjeli da idemo u javnost prije nego što budemo potpuno sigurni o kakvom problemu je riječ. Nije problem koji se direktno odnosi na zdravlje potrošača, ali jeste problem da se potrošači dovode u zabludu”, objasnio je Ivanović.

On je rekao da će Ministarstvo učiniti sve da uvede više reda među one proizvođače i uvoznike na način da ono što piše u deklaraciji mora biti i u sadržaju.

Ivanović je saopštio i da je zadovoljan proizvodnjom mlijeka u Crnoj Gori, koja je zaključno sa 31. julom za dva miliona litara veća u odnosu na isti period prošle godine.

“Međutim, moramo i dalje smanjivati troškove, jačati konkurentnost i početi da plaćamo poreze”, podsjetio je Ivanović.

On je komentarišući nezadovoljstvo vinogradara ovogodišnjim otkupom, rekao da je politika Ministarstva da učini sve što može da se povećaju površine koje se nalaze po vinogradima.

“Ne vodimo cjenovnu politiku, niti se bavimo otkupom grožđa ni njegovom preradom. Vodimo politiku koja ima za cilj da poveća zasade”, poručio je Ivanović.

On je rekao da je otkrio da je bilo uvoza grožđa iz drugih država po cijeni koja je bila dva do tri puta niža od otkupne u Crnoj Gori.

“Na taj način se grožđe koje nije gajeno u Crnoj Gori preprodavalo po većoj cijeni. To nije poljoprivreda. Ministarstvo će imati za cilj da zakonski uredi da deklaracija koja govori o porijeklu proizvoda mora odgvarati istini”, zaključio je Ivanović.

Galerija

Bonus video: