Vektra Jakić tuži OTP zbog stečaja

“Neozbiljno. Ovo je prvi slučaj u Crnoj Gori da dužnik tuži povjerioca zato što ovaj želi da naplati svoj novac podnošenjem zahtjeva za stečajni postupak”, ocijenio je advokat OTP-a
5 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Brković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.09.2013. 16:41h

Kompanija Vektra Jakić podnijela je tužbu protiv mađarske OTP banke Privrednom sudu u Bijelom Polju, tražeći obeštećenje od oko 80 miliona eura. Razlog za takvu odluku navode to što je banka tražila stečaj za ovu kompaniju podgoričkog biznismena Dragana Brkovića.

OTP je tražio stečaj jer “Jakić” nije vraćao kredit od 77 miliona eura, a bjelopoljski Privredni sud je odlučio da bude uveden. Advokat OTP banke Filip Jovović potvrdio je “Vijestima” da je ova tužba podnešena, poručujući da je doživljava neozbiljnom i nastavkom opstrukcija kojom preduzeće želi da odloži izmirenje duga.

"Ovo je prvi slučaj u Crnoj Gori da dužnik tuži povjerioca zato što ovaj želi da naplati svoj novac podnošenjem zahtjeva za stečajni postupak. Mi smo zahtjev podnijeli regularno i Privredni sud je ocijenio da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja. Ovo je veoma neozbiljno i očekujem da tužba bude odbačena", kazao je Jovović.

On očekuje i da Apelacioni sud usvoji žalbu na odluku da im se ne priznaju potraživanja od 77 miliona.

Stečaj u Vektri Jakić uveden je krajem maja 2012. na zahtjev OTP-a zbog duga od 77 miliona koji nije otplaćivan. Početkom aprila ove godine Privredni sud je donio rješenje kojim se smatra da je OTP banka povukla tužbu protiv Vektre Jakić, jer njeni advokati nijesu na vrijeme stigli na ročište.

Banka se na ovu odluku žalila Apelacionom sudu, objašnjavajući da je bjelopoljski sud bio obaviješten o kašnjenju zbog problema na putu, a donio je odluku na štetu OTP-a.

Iz OTP banke prošle sedmice je najavljena mogućnost pokretanja međunarodne arbitraže. Jovović je tada kazao da će, prije nego što se odluče za međunarodnu arbitražu, iscrpiti sva pravna sredstva u Crnoj Gori.

Tražili bi odštetu u iznosu nevraćenog kredita od oko 77 miliona. Stečajni sudija Privrednog suda u Bijelom Polju nedavno je odložio za oktobar glasanje o inoviranom planu reorganizacije “Jakića”, dok se ne odluči o žalbi OTP-a na rješenje tog suda, kojim je odbačena tužba za utvrđivanje potraživanja.

Bonus video: