Radnici hotela "Lipka" ni nakon godinu i po ne mogu da dođu do radnih knjižica

Radnici su najavili radikalnije poteze, traže pomoć i od međunarodnih institucija
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2013. 16:41h

Radnici hotela “Lipka” nakon skoro godinu i po bezuspješnih pokušaja da riješe svoju situaciju, kako su kazali, prinuđeni su na radikalnije mjere. Do svoje dokumentacije koja im je već 16 mjeseci zaključana u hotelu, pa zbog toga ne mogu da se liječe niti legalno zaposle, namjeravaju da sa porodicama uđu u hotel. Predstavnici radnika Olivera Grdinić, Ana Dabetić, Boban Medenica i Ranko Rakočević, juče su napisali pismo i šefu Delagacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitji Drobniču i tražili hitan prijem.

"Prema zakonu, nijedna osoba ne smije biti ni dana bez zdravstvenog osiguranja, a naše porodice i mi smo već 16 mjeseci”

Nedavno je, tvrde oni, jednom njihovom kolegi bila potrebna hitna operacija, ali nije hospitalizovan zbog toga što nije imao ovjerenu knjižicu. Svakodnevno, tvrde predstavnici radnika, trpe neprijatnosti, čak i u službi Hitne pomoći i dovijaju se na različite načine kako bi članovima svojih porodica i sebi obezbijedili medicinske usluge.

Prema njihovim riječima, pored toga što ne mogu da se liječe, ne mogu ni da se zaposle. Većina njih je radno angažovana ugovorima o dodatnom radu, što, kako kažu, omogućava novim poslodavcima različite vrste manipulacije i kršenja njihovih prava.

“Poslodavci ucjenjuju otkazima, a nije rijetkost da, iako je riječ o ugovorima o dopunskom radu, koji podrazumijeva pet radnih sati dnevno, to bude i po osam i više. Uz to, maltretiraju nas i inspekcijske službe, jer prema nekima su ti ugovori u redu, prema mišljenju drugih ne. Svako naše obraćanje nadležnima završilo se sa “rekla – kazala” i prebacivanjem odgovornosti s jednih na druge. Nemamo nade u skorije rješenje ovakve situacije, gdje nam se svakodnevno krše osnovna ljudska prava. S obzirom na to da u svojoj državi nijesmo uspjeli da riješimo svoje problem, nije nam preostalo ništa drugo već da se obratimo kancelariji Delagacije EU”, kazali su predstavnici radnika hotela, koji je zatvoren 1. maja 2012. godine.

Oni ističu da neće dozvoliti da se na račun njihovih problema dobijaju jeftini politički poeni. Ne interesuje ih, tvrde, čiji je bio i čiji je sad hotel, već im je jedini cilj da ostvare svoja prava u skladu sa zakonom i dobiju ono što im pripada.

Nakon obraćanja svim relevantnim državnim institucijama radnici opet na početku, jer su ponovo upućeni na inspekciju rada, Foto: Dragana Šćepanović

Radnici „Lipke“ su se do sada nekoliko puta sastajali sa predsjednikom Opštine Darkom Brajuškovićem, koji im je obećavao pomoć u rješavanju problema. Početkom godine upriličen je i sastanak sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem. Ti sastanci, kao ni činjenica da su opozicioni poslanici u Skupštini Crne Gore nekoliko puta postavljali pitanja premijeru Milu Đukanoviću kada će biti riješen nezavidni položaj zaposlenih u zatvorenom kolašinskom hotelu, do sada nijesu dali rezultate.

Pred kolašinskim Osnovnim sudom u toku je spor, koji su 37 radnika pokerenuli protiv bivšeg poslodavca firme “ Beppler Investmenst Limited”. Sud je usvojio njihov predlog i odredio privremenu mjeru zabrane raspolaganja pokretnim stvarima, odnosno inventarom u tom objektu, koji je ostao nakon što je promijenjen vlasnik.

„Predlagači obezbjeđenja su učinili vjerovatnim i postojanje opasnosti da se ostvarivanje njihovog potraživanja osujeti ili znatno ošteti, iz razloga, jer je na nepokretnosti tuženog hotela „Lipka“ konstituisana hipoteka u iznosu od 4,1 milion eura u korist Prve banke Crne Gore. Osnovna sredstava evidentirana popisnom listom, koju tuženi nije sporio jedina su garancija da se namire potraživanja tužilaca” navela je u obrazloženju sudija Jadranka Pavlović.

Ni na jedno od ročišta nijesu se pojavili predstavnici firme, a sud nije uspio ni da im uruči pozive.

Prva banka nije uspjela da proda hotel

Hotel “Lipka” zatvoren je 1. maja 2012. godine odlukom tadašnjeg menadžmenta, a radnici su ostavljeni na ulicu bez ikakvog objašnjenja. Od ljeta te godine hotel je vlasništvo Prve banke, jer je objekat bio garancija za višemilionski kredit, predhodnog vlasnika, firme “Beppler Invesments Montenegro”.

Do sada Prva banka nije upjela da nađe kupca ili zakupca za taj objekat. Pred kraj minule godine za zakup “Lipke” bio je zainteresovan beogradski biznismen Đorđije Nicović, ali je nakon nekoliko mjeseci pregovora, odustao od toga.

Galerija

Bonus video: