Vasilije Kostić: Kriza je samo razotkrila protivurječnosti naše ekonomije

"Još se rvemo sa posljedicama koje su prije svega strukturnog karaktera i nijesu uslovljene krizom, već su njome samo potencirane i dodatno zaoštrene"
54 pregleda 4 komentar(a)
Vasilije Kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Kostić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.09.2013. 16:32h

Svjetska ekonomska kriza, koja traje već pet godina, izbacila je na površinu sve protivurječnosti i manjkavosti crnogorske ekonomije, odnosno modela privrednog rasta, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Kostić je agenciji Mina-business kazao da bi se protivurječnosti ispoljile i da nije bilo krize, ali da je ona stvari ubrzala i značajno zaoštrila.

»Ekonomija je rasla na plimi potrošnje, što je rezultiralo životom iznad mogućnosti, a u vrijeme osjeke i do dan danas ozbiljnim narušavanjem makroekonomskih indikatora, koji se sa promjenljivim uspjehom nastoje poboljšati«, rekao je Kostić.

Stečaj američke investicione banke Lehman Brothers objavljen je na današnji dan prije pet godina, nakon čega je izbila jedna od najvećih svjetskih finansijskih i ekonomskih kriza.

Od propasti te banke 15. septembra 2008. godine do danas vlade mnogih zemalja su izdvojile velike sume novca, kako bi spriječile lančanu reakciju na svjetskom tržištu kapitala.

Kostić je ocijenio da je Crna Gora u 2009. godini preživjela slobodan pad ekonomije, ali i uspjela da kako tako očuva bankarski sektor.

»Međutim, još se rvemo sa posljedicama koje su prije svega strukturnog karaktera i nijesu uslovljene krizom, već su njome samo potencirane i dodatno zaoštrene. Govorim o rastu nezaposlenosti i javnog duga, visokoj uvoznoj zavisnosti odnosno visokom debalansu eksternog sektora, budžetskom deficitu – fiskalnoj neravnoteži«, poručio je Kostić.

On smatra da postoji mnogo razloga za zabrinutost, ali da Crna Gora nije bez šansi pod uslovom da sprovede ono što je neophodno.

»Krize ovakvog tipa po pravilu traju duže, jer je oporavak postupan i slab. Brojni resursi su izgubljeni ili devastirani, a ni optimizam nije na potrebnom nivou. Učinci krize su dramatični i dugo se pamte«, tvrdi Kostić.

Prema njegovim riječima, budućnost Crne Gore i kraj krize zavisi od drugih, ali prije svega od akcija koje se budu preduzimale.

»Naši izgledi u budućnosti u direktnoj su sprezi sa rezultatima akcija koje budemo preduzimali danas. Krizu najprije treba posmatrati na taj način«, zaključio je Kostić.

Bonus video: