Unija poslodavaca traži hitnu sjednicu Socijalnog savjeta

"Tim povodom UPCG se obratila ministru (...) i predsjedniku Socijalnog savjeta, Predragu Boškoviću i premijeru Đukanoviću"
67 pregleda 4 komentar(a)
Socijalni savjet sjednica, Foto: Luka Zeković
Socijalni savjet sjednica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.09.2013. 14:24h

Unija poslodavaca (UPCG) je, povodom komentara Unije slobodnih sindikata (USSCG) o isteku ugovora o radu na određeno vrijeme, ukazala na moguće probleme i tražila hitno zakazivanje sjednice Socijalnog savjeta i početak rada na izmjenama Zakona o radu.

Iz UPCG su saopštili da su je, zbog uznemirenosti koju kod zaposlenih, ali i poslodavaca, izazivaju oglašavanja USSCG po pitanju isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, potrebno upoznati javnost sa zakonskim odredbama, okolnostima, činjenicama i eventualnim posljedicama koje takav pristup sindikata može izazvati.

„U UPCG se pitamo da li je moguće da postoji neko u CG ko nije svjestan da su nelikvidnost, pad prihoda, otežana naplata potraživanja stvarnost mnogih malih i srednjih preduzeća"

„Tim povodom UPCG se obratila ministru rada i socijalnog staranja i predsjedniku Socijalnog savjeta, Predragu Boškoviću, kao i premijeru Milu Đukanoviću. Ukazali smo na moguće probleme po navedenom i tražili hitno zakazivanje sjednice Socijalnog savjeta”, navodi se u saopštenju.

"Uz puno razumijevanje pozicije kako sindikalnih organizacija, tako i njihovih predstavnika, neprihvatljiv je, u svim situacijama izuzetno naglašen, jednostran pristup u izvođenju zaključaka i davanju ocjena.

To je višestruko kontraproduktivan pristup, štetan podjednako po one koji ga praktikuju, po one u čiju su zaštitu, navodno, stali, po, kako navode, nekorektne i neodgovorne poslodavce, ali i po samu državu, odnosno ukupno društvo“, rekli su predstavnici UPCG.

Oni su naveli da ekonomska situacija nije laka, ali je ugodnije i popularnije predstavljati stvari na način kako to rade sindikalne organizacije, imajući pred sobom samo jednog krivca – poslodavce, nego ući u dubinu problema i sagledati uzroke i eventualne posljedice situacije u kojoj su se našli i zaposleni i poslodavci, uglavnom ne svojom krivicom.

„U UPCG se pitamo da li je moguće da postoji neko u Crnoj Gori ko nije svjestan da su nelikvidnost, pad prihoda, otežana naplata potraživanja stvarnost mnogih malih i srednjih preduzeća“, rekli su predstavnici UPCG.

Izmjene i dopune Zakona o radu, kojima je ograničeno trajanje ugovora o radu na određeno vrijeme na dvije godine, stupile su na snagu 22. decembra 2011. godine.

To znači da svi ugovori zaključeni neposredno po stupanju na snagu tog zakona, na period od dvije godine, sa prekidima kraćim od 60 dana ili bez njih, ističu krajem decembra ove godine.

„Zakon poslodavcu, u toj situaciji, daje dvije zakonske mogućnosti – da transformiše ugovor o radu na određeno u onaj na neodređeno ili da saopšti zaposlenom da mu prestaje radni odnos zbog isteka roka na koji je zaključen ugovor“, objasnili su iz UPCG.

Oni smatraju da je transformacija u ugovor o radu na neodređeno vrijeme, u ovom trenutku, veoma rizičan akt za većinu mikro, malih i srednjih preduzeća, jer nijesu sigurna da li će i do kada uspjeti da se izbore sa svim navedenim problemima poslovanja i uopšte opstati na tržištu.

„Ukoliko u narednom periodu dođe do dodatnog smanjenja obima poslovanja, svaki na taj način izazvani prestanak radnog odnosa i proglašenje tehnološkim viškom zaposlenih na neodređeno vrijeme za sobom povlači i dodatne obaveze poslodavca u vidu obaveznih otpremnina utvrđenih zakonom ili kolektivnim, granskim ili ugovorom kod poslodavca“, navodi se u saopštenju.

Kada je UPCG, prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o radu, ukazivala na rizike krutih i ograničavajućih rješenja u vrijeme trajanja ekonomske krize, naišla je na nerazumijevanje i predstavnika resornog Ministarstva i predstavnika sindikata.

„Zato smo danas pred velikim problemom. Umjesto da se do prijeko potrebnih izmjena neadekvatnih normi, do kojih se ne može brzo doći, podrže legitimne i sa zakonom saglasne mogućnosti, koje garantuju stabilnost zaposlenja i kontinuitet primanja zaposlenih, kroz medije se sprovodi prava hajka“, saopštili su predstavnici UPCG.

Zaposleni, zahvaljujući tim „neodgovornim i nekorektnim“ poslodavcima, ne trpe zbog nepotpisivanja OKU-a. Uprkos teškoj situaciji u poslovanju, upravo zato što žele da imaju zadovoljne i dobre radnike, poslodavci ne koriste mogućnosti koje im daje situacija nastala prestankom važenja OKU-a.

U javnosti se, kako se dodaje, generalno plasira loša i netačna priča o zapošljavanju preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih.

„Istina je da se zapošljavanjem preko agencija radnicima garantuju sva prava iz radnog odnosa i stvara mnogo veća mogućnost trajnog zaposlenja.

Pruža im se šansa da pokažu svoje kvalitete i budu unaprijeđeni ili prebačeni u neku drugu firmu u kojoj će imati mnogo bolje uslove i status i, konačno, biti u prilici da dođu do ugovora o radu na neodređeno vrijeme”, rekli su predstavnici UPCG.

Svaki radnik potpisuje ugovor o radu sa agencijom i tu ostvaruje svoja prava. Takođe, agencije imaju menadžere koji su dužni da obilaze zaposlene i klijente, kontrolišu rad, kao i da se staraju da sve funkcioniše na transparentan način.

Bonus video: