Dogovor u Boksitima: Grupi radnika po 500 eura

Radnici su na početku blokade tražili isplatu dvije od osam zaostalih plata, pa su kasnije popuštali u svojim zahtjevima
12 komentar(a)
Borisav Bojanović, Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Borisav Bojanović, Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.09.2013. 07:42h

Rudari, Sindikat i uprava Rudnika boksita dogovorili su se juče o modelu isplate zaostalih dugovanja nakon čega su rudari oslobodili rampu za isporuku rude mađarskom Vagon inpeksu. Ruda će početi da se izvozi nakon više do dvadeset dana.

Predsjednik Samostalnog Sindikata Borisav Bojanović kazao je da je potpisan sporazum po kom je prioritetni dio radnika, od ranije uplaćenog avansa, juče primio po 500 eura, dok će ostali čekati oktobar kada će se od isporuke rude uplaćivati preostale zarade.

„Prioritet su dobili radnici koji se nalaze na rampi, radnici sektora tunelogradnje i svi oni koji imaju primanja ispod 700 eura. Dogovorili smo se za dalje da iz tri puta u oktobru bude isplaćena januarska zarada. Ovo znači ipak da neće sada svi primiti platu, ali ima radnika koji se jednostvano solidarišu i spremni su da čekaju, samo da krene proizvodnja“, kazao je Bojanović.

Radnici su na početku blokade tražili isplatu dvije od osam zaostalih plata, pa su kasnije popuštali u svojim zahtjevima.

„Ruda sada može da se tovari i da ide. Mi prekidamo blokadu“, kazao je kratko nakon pregovora Mladen Đurović, ispred grupe od sedamdesetak radnika koji su blokirali odvoz rude.

Međutim, prije nego što su prihvatili jučerašnji model, radnici su, glasanjem na rampi, prvo odbili onu koju je prethodnog dana predložio menadžment. Nije im odgovaralo da prvo 200 radnika iz proizvodnje dobije po 500 eura, dok bi ostali na to sačekali nedjelju dana. Za tri nedjelje bi, prema tom predlogu svi dobili jednu cijelu zaradu.

Iz uprave kompanije je ranije saopšteno posao sa Mađarima je vrijedan oko 10 miliona eura, ali je ta kompanija tražila da joj se vrati avans od 100.000 eura zbog zastoja rude. Novac nije vraćen, a očekuje se da posao sa Mađarima bude nastavljen.

Bonus video: