Radnici Rudnika boksita odbili ponudu

Odbijeno da 200 zaposlenih u proizvodnji, tunelogradnji i transportu odmah dobije po 500 eura
81 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 18:22h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji protestuju od 21. avgusta, nijesu prihvatili ponudu da 200 zaposlenih u proizvodnji, tunelogradnji i transportu odmah dobije po 500 eura.

Ta ponuda je predstavnicima nezadovoljnih radnika saopštena na sastanku sa izvršnim direktorom, Miloradom Đurovićem, članovima menadžementa i Samostalnog sindikata.

"Radnici ne prihvataju predlog od juče, ali imamo mi jedan naš predlog koji ćemo kasnije saopštiti ako dođe do dogovora. Prvo bih o tom predlogu upoznali izvršnog direktora, menadžment I Samostalni sindikat. Juče taj predlog nijesmo pominjali jer smo prvo htjeli da se jutros vidimo sa radnicima i dogovorimo. Sastanak nijesmo zakazali nego čekamo dok nas neko ne pozove“, kazao je u ime nezadovoljnih radnika Mikonja Lončar.

TV Vijesti, Darko Bulatović

Predlog je podrazumijevao da preostali radnici do kraja naredne sedmice dobiju po 500 eura.

"Izvršni direktor je obećao da će nakon tog roka, u periodu od 21 dan, isplatiti decembarsku platu u dva dijela, kao I da će u tom periodu obezbijediti isporuku rude I njenu naplatu”, kazao je juče nakon sastanka predsjednik sindikata Borisav Bojanović.

Grupa radnika, nezadovoljna situacijom u preduzeću, nepokretanjem proizvodnje i neisplaćivanjem zarada, 21. avgusta je blokirala odvoz rude tražeći isplatu dvije, od tada, osam neusplaćenih zarada.

Kasnije su zahtjev promijenili u hiljadu eura po zaposlenom,a poslednja ponuda je bila 500 eura odmah, i još po 1.000 eura u dvije rate u narednih 15 dana od prve isplate.

Mađarski kupac, firma Vagon inpeks, tražila je povraćaj uplaćenog avansa od 100.000 eura jer ruda nije krenula sa utovarne rampe kao što je ugovorom bilo precizirano.

Boksiti su sa Mađarima sklopili ugovor o isporuci 450.000 tona rude za tri godine. Radnicima se, pored zarada od decembra, duguju i tri plate iz ljeta 2010. tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, a kako tvrde, pet godina im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond.

Galerija

Bonus video: