Žugić potvrdio da fali oko 45 miliona da se zatvori budžetska godina

"Vlada ne žuri i nema urgentnu potrebu za rebalansom, ali ga je bolje usvojiti što ranije"
108 pregleda 22 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Radoje Žugić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.09.2013. 07:39h

Ministar finansija Radoje Žugić izjavio je da očekuje političku podršku za rebalans budžeta i istakao da bi bilo najbolje da se što prije usvoji u Skupštini.

Podršku većine, odnosno partnera DPS-a u vlasti - SDP, najavljivao je i prije prvog rebalansa, ali ga je povukao iz skupštinske procedure 1. avgusta jer su opozicija i SDP saopštili da su protiv predloženih izmjena.

Žugić je rekao da je Ministarstvo finansija pripremilo za Vladu informaciju koja se odnosi na najvažnije fiskalne parametre za ovu godinu zaključno sa 31. avgustom, kao i projekcije do kraja godine koje će joj predočiti danas.

“Pokušaćemo ono što je najbolje i u punoj mjeri transparentno kako ne bi ostavili prostor za bilo kakve špekulativne komentare”, rekao je Žugić

On je kazao da Vlada ne žuri i da nema urgentnu potrebu za rebalansom, ali da ga je bolje usvojiti što ranije. Premijer Milo Đukanović je nedavno izjavio da za sada nema potrebe za rebalansom budžeta jer su prihodi iznad plana.

Sporno je u prethodnom rebalansu bilo poravnanje duga EPCG i KAP-a na štetu budžeta i nove subvencije KAP-u, a iz SDP-a je ponovljeno da za to DPS neće imati podršku ni kada predloži nove izmjene budžeta.

Ministar je podsjetio da su ove godine imali u budžetu vanredni rashod od 103,1 milion eura po osnovu ranije izdatih garancija za kredite KAP-a, ali i sudskih izvršenja koja nijesu mogla biti planirana.

"Projekcije govore da sudska izvršenja do kraja godine mogu preći 30 miliona, što znači da imamo vanrednih rashoda od 135 do 136 miliona eura. Sve to bi bio nov trošak da nemamo vanredne prihode po osnovi svih mjera fiskalnog prilagođavanja", saopštio je Žugić.

Razlika je minus od oko 45 miliona eura, rekao je ministar finansija i napomenuo da će se tim povodom obratiti javnosti nakon sjednice Vlade.

Žugić je rekao da je ovogodišnji minus u Fondu penzijsko invalidskog osiguranja oko 150 miliona, te da to treba imati u vidu prilikom razmatranja visine primanja najstarije populacije u Crnoj Gori

“Pokušaćemo ono što je najbolje i u punoj mjeri transparentno kako ne bi ostavili prostor za bilo kakve špekulativne komentare”, rekao je Žugić.

On je tokom diskusije na Miločerskom razvojnom forumu najavio donošenje Zakona o zaradama u javnom sektoru i njihovo usklađivanje sa aktuelnim makroekonomskim pokazateljima.

“Neće više biti javnih preduzeća sa negativnom profitabilnošću ili visokim stepenom dugova, a da u njima istovremeno postoje veće prosječne zarade nego što su u Vladi”, objasnio je Žugić uz najavu da će brzo analizirati efekte uvođenja kriznog poreza.

Ministar je objasnio da je ovogodišnji minus u Fondu penzijsko invalidskog osiguranja oko 150 miliona, te da to treba imati u vidu prilikom razmatranja visine primanja najstarije populacije u Crnoj Gori.

Žugić je istakao da je godišnja projekcija rasta privrede od oko 2,7 odsto.

"Rast je generisan dobrim dijelom rastom u industrijskoj proizvodnji i proizvodnji električne energije, ali uključivanjem neformalne ekonomije u legalne tokove", objasnio je Žugić.

Siva ekonomija će biti prepolovljena

Ministar finansija priznao je da je tokom proteklih godina državni budžet zbog sive ekonomije godišnje gubio oko 120 miliona eura i najavio da će ove godine polovina tog iznosa biti naplaćena i uvedena u legalne tokove.

“Očekujem dalje jačanje poreske discipline”, naglasio je Žugić.

Od početka godine ukupno naplaćeni prihodi iznose 762,6 miliona eura, što je za oko 48,9 miliona ili 6,85 odsto više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period ili 23,3 miliona (ili 3,15 odsto) više u odnosu na ovogodišnji, kako je naveo, ambiciozno postavljeni plan.

Bonus video: