Od utorka skuplje sve vrste goriva

Po tri centa će poskupiti litar eurosupera BMB 98, koji će koštati 1,44 eura, litar eurosupera BMB 95 koji će koštati 1,41 euro, i eurodizel koji će koštati 1,32 eura
33 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 10:26h

U Crnoj Gori će od 10. septembra, biti skuplje sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, javlja TV Vijesti.

Po tri centa će poskupiti litar eurosupera BMB 98, koji će koštati 1,44 eura, litar eurosupera BMB 95 koji će koštati 1,41 euro, i eurodizel koji će koštati 1,32 eura.

Najviše će poskupiti eurodizel za komercijalne svrhe, pa će umjesto 0,97 eura koštati 1,01 eura.

Za tri centa biće skuplje i lož ulje za grijanje i koštaće 1,01 eura, dok će litar lož ulja u veleprodaju umjesto 1,26 eura, koštati 1,29 eura.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori posljednji put su promijenjene 17. jula, kada su poskupili eurodizel i lož ulje četiri i pet centi. Iz Ministarstva su objasnili da je u prvoj sedmici obračunskog perioda došlo do velikog porasta vrijednosti svih naftnih derivata, posebno benzinskih.“Sledeću sedmicu je obilježio pad dostignutih vrijednosti, ali uprosječene vrijednosti, po kojima se definišu maloprodajane cijena naftnih derivata, bile su veće od pet odsto”, rekli su iz Ministarstva. To je, kako su naveli, uslovilo primjenu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivate, kao i korekciju maloprodajnih cijena svih naftnih derivata. Naredni obračun će se raditi 23. septembra, a eventualne nove cijene važiće od 24. septembra. Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Bonus video: