Crnogorci imaju najviše mobilnih telefona po glavi stanovnika u regionu

Crnogorci su se tako našli u društvu Rusa, Finaca i Austrijanaca, odnosno evropskih zemalja koje najviše koriste mobillne
150 pregleda 7 komentar(a)
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Mobilni telefon (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.09.2013. 09:22h

Najveći broj mobilnih telefona po glavi stanovnika u regionu imaju Crnogorci - na 100 stanovnika dođe 178 pretplatnika. SlijedeHrvati koji na 100 stanovnika imaju 113 pretplatnika mobilne telefonije – pokazuju podaci globalnog indeksa konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma.

Od ostalih zemalja regiona slijede Makedonija i Albanija sa 108 pretplatnika na 100 stanovnika, dok je najmanji broj korisnika mobilnih telefona zabilježen u Srbiji i Bosni i Hercegovini u kojima postoji značajan broj stanovnika koji uopšte ne posjeduju mobilne telefone.

Srbija tako ima 93 korisnika mobilnih telefona na 100 stanovnika, a BiH 89.

Gledajući šire region Balkana, najviše mobilnih koriste Bugari – 146 pretplatnika na 100 stanovnika.

Crnogorci su se tako našli u društvu Rusa, Finaca i Austrijanaca, odnosno evropskih zemalja koje najviše koriste mobillne, dok su Srbi u grupi sa Francuskom, Litvanijom Kiprom i BiH, odnosno zemljama u kojima se najmanje koristi mobilni.

Najveći broj mobilnih u svijetu se koristi u Hong Kongu – 228 pretplatnika na 100 stanovnika.

Istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma jasno je pokazalo da broj korisnika mobilnih nije povezan sa standardom života u određenoj zemlji, pa tako u velikom broju razvijenih i bogatih zemalja nalazi se mali broj pretplatnika mobilnih telefona.

Bonus video: