MF pripremilo informaciju kao osnov za rebalans budžeta

Iz Ministarstva su kazali da očekuju da informacija bude razmatrana u najskorijem roku, nakon čega će se definisati dalje aktivnosti
0 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2013. 09:49h

Ministarstvo finansija pripremilo je informaciju za Vladu koja će biti osnov za rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Iz Ministarstva su agenciji Mina-business kazali da očekuju da informacija bude razmatrana u najskorijem roku, nakon čega će se definisati dalje aktivnosti.

Ministarstvo je početkom avgusta povuklo Predlog rebalansa budžeta, jer je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet bilo jasno da on neće dobiti potrebnu podršku u parlamentu.

Ministar finansija Radoje Žugić tada je najavio da će u septembru biti predložen novi.

Vlada je rebalansom budžeta trebalo da riješi dužničko povjerilačke odnose između Kombinata aluminijuma (KAP), Elektroprivrede (EPCG), Rudnika uglja, Crnogorskog elektoprenosnog sistema (CGES) i države u iznosu od 61 milion eura.

Predlog rebalansa budžeta za ovu godinu Vlada je usvojila početkom jula i njime je bilo predviđeno izmirivanje duga KAP-a prema EPCG od 61 milion EUR, kao i dodatno zaduživanje države od 102 miliona EUR po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke (VTB), u iznosu od 102 miliona EUR, koje su već aktivirane.

Žugić je tokom sjednice Odbora prihvatio amandman na rebalans koji predviđa da država ne plati dug KAP-a za struju, ali i pored toga iz Socijaldemokartske partije (SDP) su kazali da neće podržati rebalans. Amandman je predložila grupa poslanika iz Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force.

Bonus video: