Opozicija: Vlada novim zaduženjima vodi državu u stečaj

Iz Vlade tvrde da do kraja godine neće kasniti plate, penzije i socijala i da imaju kontrolu nad likvidnošću budžeta
29 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 18:26h

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Radoje Žugić, tvrdi da ima potpunu kontrolu nad likvidnošću budžeta i da će do kraja godine u potpunosti redovno izmirivati plate, penzije i socijalna davanja.

Vlada je dala saglasnost da taj resor počne pregovore sa bankama da bi se zadužili 147 miliona eura na tri do pet godina i pokrili budžetske obaveze do kraja ove godine.

Toliko je preostalo još da zaduže građane od ukupnih 250 miliona, koliko je Skupština ukupno odobrila kroz ovogodišnji budžet. Vlada je u 5. septembra dala saglasnost ministarstvu da hitno obezbijedi pozajmicu od 16 miliona da bi u septembru mogli da otplate dio starog duga.

Dovedeno je do toga da bi, ukoliko ne obezbijede pozajmicu, morali iz redovnih budžetskih sredstava, namijenjenih za plate i penzije, da otplaćuju prispjele septembarske rate, čime je ugrožena mjesečna kompletna isplata primanja.

"Trenutno smo u situaciji potpune kontrole nad likvidnošću u državnom trezoru i sva davanja će biti redovno servisirana. Isplaćuju se kada budžetski korisnici ispostave trezoru naloge za plaćanje", odgovoreno je "Vijestima" zvanično u Ministarstvu finansija.

Zbog aktiviranja državnih garancija za kredite KAP -a od 102,5 miliona eura i nedavnog zaduženja za pokrivanje tih kredita od 113,5 miliona sa kamatama, Ministarstvo neće moći da emituje euroobveznice, već će novim kreditima da obezbijedi novac koji nedostaje državnoj kasi.

U opozicionim partijama i SDP-u nadaju se da neće biti zastoja u redovnoj isplati plata, penzija i socijalnih davanja, kritikuju hitno zaduženje po skupim kamatama od čega se ni cent neće potrošiti na kapitalne izdatke.

Zahtijevaju da Vlada smanji rashode i bolje kontroliše trošenje državnog novca. Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Aleksandar Damjanović (SNP) smatra da bi država trebalo, umjesto komercijalnih aranžmana, da rasmišlja o aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Ponude koje su banke dostavile ministarstvu nijesu povoljne i mislim da mogu biti bolje. Zaduženje za vraćanje starih obaveza ima smisla samo ako je mnogo povoljnije od prethodnog. Aranžman sa MMF-om bi dao kredibilitet državi i ona bi bila posmatrana drugačije od komercijalnih banaka. Ne vidim razlog da Vlada nastavlja politiku kontinuiteta i daje primat komercijalnim kreditorima u odnosu na aranžman sa MMF-om čije benefite može koristiti", kazao je Damjanović "Vijestima".

Banke su ponudile različite iznose kredita Crnoj Gori po kamatnoj stopi od 5,85 do 6,25 odsto.

Iz Pozitivne upozoravaju da novo zaduženje od 147 miliona eura koje Vlada namjerava da realizuje kroz kreditni aranžman sa komercijalnim bankama ukazuje na haotično stanje državnih finansija.

Iz Ministarstva finansija je u informaciji Vladi obrazloženo da je kredit kod Erste banke od 16 miliona potrebno što hitnije obezbijediti

"Kad država više ne bude mogla naći kreditora raspoloženog za finansiranje deficita u budžetu, a ranije obaveze stignu na naplatu, bićemo u velikom problemu", ocijenio je Đurović.

Iz Ministarstva su istakli da će se zadužiti u skladu sa potrebama i “uz maksimalne napore da se poboljšaju uslovi za zaduživanje kroz nastojanje da se kroz pregovore sa finansijskim institucijama ostvare niže kamatne stope”.

"Intenzivno radimo u saradnji sa nadležnim organima na naplati prihoda", istakli su u Ministarstvu.

Tokom ovog mjeseca pristiže na naplatu oko 31 milion. Od toga se oko 5,5 miliona odnosi na domaće obaveze, a oko 25,5 miliona na strane.

Iz Ministarstva finansija je u informaciji Vladi obrazloženo da je kredit kod Erste banke od 16 miliona potrebno što hitnije obezbijediti, jer ona “može da odobri u najkraćem mogućem roku ta sredstva da bi se regulisale obaveze prema domaćim i ino kreditorima u septembru, što je u ovom trenutku od velike važnosti”.

Taj kredit bi otplaćivali tri godine, a ponuđena kamatna stopa je 5,95 odsto. Ostatak novca za pristigle obaveze tokom septembra bi se obezbijedio, kako je obrazloženo, iz redovne naplate budžetskih prihoda.

Ministar finansija Radoje Žugić

Na pitanje kada očekuju da završe pregovore sa bankama kako bi uzeli planiranu pozajmicu od ukupno 147 miliona, iz ministarstva nemaju precizan odgovor.

"Pregovori su u toku i ne možemo precizirati rok njihovog okončanja, jer je prevashodni cilj da se obezbijede najpovoljniji uslovi koji mogu biti ostvareni na tržištu", istakli su u Vladinom resoru.

U SNP-u se nadaju da se neće dovesti u pitanje redovnost isplate plata, penzija i socijalnih davanja pošto iz Vlade stižu ocjene da je naplata poreskih prihoda dobra i da je turistička sezona bila bolja od prošlogodišnje.

"Zaduženje koje je planirano budžetskim limitima je dovedeno u pitanje zbog garancija, a imamo probleme i sa vraćanjem kamate i glavnice za prethodna dva zaduženja na tržištu eurobveznica. Alternativa zaduženju bi trebalo da bude i bolja naplata poreskog duga koji je dva i po puta veći od planiranog zaduženja", ocijenio je Damjanović.

On je dodao i da uštede treba tražiti na rashodnoj strani u dijelu koji se odnosi na materijale, ugovorene usluge...

I Pozitivna traži da Vlada hitno smanji javne rashode i uspostavi rigorozniju kontrolu javnih nabavki koje su ključni poligon za brojne mahinacije sa državnim novcem.

"Uvjereni smo da bi realizacijom navedenih predloga potreba za novim zaduživanjem bila svedena na minimum u prve dvije godine, a u kasnijoj fazi bili bismo u mogućnosti da prijevremeno vraćamo kredite i time rasteretimo budžet”, rekao je Đurović, dodajući da se moramo osloboditi loših kadrova koji nemaju znanja i iskustva u rješavanju problema.

Pozitivna traži pokretanje državnog dijaloga jer bankrot nije nešto što treba ni vlasti, ni opoziciji i građanima.

Đurović je ocijenio da zaduživanje ima smisla samo onda kada pospješuje ekonomski rast ili se kompenzuje smanjenim rashodima.

"Pošto dodatna zaduženja države, kao i prethodna, neće imati za cilj ekonomski rast niti smanjenje troškova ulazimo u problematičnu fazu zaduženja koju ćemo sve teže moći da podmirujemo”, ukazao je Đurović.

SDP: Mogli su na vrijeme da planiraju, hitne pozajmice su skuplje

U dijelu vlasti - Socijaldemokratskoj partiji je ocijenjeno da je makroekonomska situacija složena “zbog činjenice da su dugovi, koji su rezultat pogrešne politike koja je u prethodnom periodu vođena uprkos protivljenjima SDP-a, došli na naplatu”.

“Bez obzira na to, posao Ministarstva finansija je da obezbijedi uredno izmirivanje svih dospjelih obaveza, zbog čega isplata plata, penzija i socijalnih transfera ne smije niti u jednom momentu biti dovedena u pitanje”, rekao je šef Medijskog centra SDP-a Mirko Stanić.

Kako je naglasio, postavlja se pitanje otkud se odjednom pominje potreba za hitnim zaduživanjem kada je riječ o obavezama koje su se mogle unaprijed planirati.

“Zato u ovom momentu zakonitost novog zaduživanja nije toliko upitna koliko mogu biti upitni uslovi pod kojima novo zaduživanje u tako kratkom roku može biti realizovano, jer su hitna rješenja po pravilu skuplja. Zbog toga ćemo pratiti pregovore ministarstva sa potencijalnim kreditorima. Nakon toga ćemo o eventualnim novim aranžmanima blagovremeno zauzeti stav”, odgovorio je Stanić “Vijestima”.

Medojević: Bankrot je blizu

U Demokratskom frontu (DF) su naglasili da Vlada nastavlja sa paničnim menadžmentom javnih finansija i javnog duga.

“Kada država dođe u situaciju da iz tekućih prihoda budžeta ne može da plaća ni kamate na prethodno uzete kredite, plate u javnom sektoru i penzije, i da mora da uzima nove skupe kredite za pokrivanje osnovnih bužetskih rashoda, jasno je da je bankrot blizu”, kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

On je ocijenio da je posebno zabrinjavajuće to što Vlada uzima nepovoljne kredite u septembru, kada bi budžet trebalo da bude puniji zbog turističke sezone.

“Uzimanje novih kredita za plaćanje enormnih kamata na prethodne kredite, a da se glavnica ne smanjuje ni za cent je najkraći put u dužničko ropstvo i kukavičko prebacivanje računa za nestručnu, pogrešnu i korumpiranu politiku ove vlasti na našu djecu. Poseban problem je što ni cent od tih novih, veoma skupih kredita neće otići u kapitalni budžet ili za programe otvaranja novih radnih mjesta u realnom sektoru već u čistu neproduktivnu ličnu potrošnju”, rekao je Medojević.

On je ocijenio da se Vlada ponaša “kao kockar ovisnik koji uzima kredite i ne pita za cijenu tj. kamatu, pokušavajući da makar na mjesec prolongira suočavanje sa surovom istinom”.

“Došao je kraj politici guranja problema pod tepih i zabijanja glave u pijesak. Kriza javnog duga je takva da iziskuje hitnu reakciju i jasne odgovore šta treba uraditi u kratkom, ali i srednjem roku, kako bi se spriječio bankrot javnih finansija i problemi sa isplatama plata, penzija i funkcionisanjem države”, naglasio je Medojević.

U Frontu smatraju da je potrebna nova stručna, reformska i odgovorna Vlada koja će interes države i građana staviti iznad interesa ljudi u vrhu vlasti i tajkuna.

Galerija

Bonus video: