Vlada kreditno zadužuje građane još 147 miliona da bi imala i za plate i penzije

Kredit kod Erste banke, Vlada uzima da bi pokrila ino dug (kamate na obveznice) koji stiže na naplatu 15. septembra
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 06:55h

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija da počne pregovore sa pet finansijskih institucija (Dojče banka, Erste banka, Siti banka, Morgan stenli i JP Morgan) da bi građane kreditno zadužili još 147 miliona na period od tri do pet godina.

To je potrebno da bi pokrili budžetske obaveze do kraja godine, a toliko još mogu da se zaduže prema onome što je odobrila Skupština kroz ovogodišnji budžet.

Ministarstvo finansija zbog aktiviranja garancija za kredite KAP-a od 102, 5 miliona eura kod ruske VTB i mađarske OTP banke i nedavnog zaduženja za pokrivanje tih kredita od 113,5 miliona sa kamatama neće moći da emituje euroobveznice, već će novim kreditima da obezbijede novac za spas državne kase.

Vlada nije uradila novi predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim traži da se dodatno zaduži 102 miliona zbog pada garancija za kredite KAP-a, a prethodni je povukla jer nije imala podršku većine u Skupštini

To se odnosi na ino dug, odnosno kamate za obveznice. Da ne uzmu kredit, onda bi taj dug vraćali iz budžetskih sredstava namijenjenih za mjesečnu isplatu plata, penzija i socijalnih davanja.

Tokom mjeseca pristiže na naplatu oko 31 milion. Od toga se oko 5,5 miliona odnosi na domaće obaveze, a oko 25,5 miliona na strane.

Obrazloženo je da je kredit potrebno što hitnije obezbijediti, a “Erste banka može da odobri u najkraćem mogućem roku ta sredstva da bi se regulisale obaveze prema domaćim i ino kreditorima u septembru, što je u ovom trenutku od velike važnosti”. Iz Ministarstva tvrde da su “uslovi koje je ponudila Erste banka prihvatljivi”.

Ostatak novca za dug bi se obezbijedio, kako je obrazloženo, iz redovne naplate budžetskih prihoda. Pošto je rupa u budžetu dublja, za druge potrebe će se dodatno zadužiti kod banaka sa kojima se pregovara.

“Potrebno je planirati sredinom septembra isplatu oko 5,5 miliona eura socijalne pomoći, oko 33 miliona eura treba 20. septembra za isplatu penzija, oko 15 miliona za isplatu plata i oko 15 miliona nastalih budžetskih obaveza. To su najznačajnije obaveze budžeta zbog čega je potrebna saglasnost Vlade”, istaknuto je u informaciji Ministarstva o aktivnostima preduzetim u vezi sa obezbjeđivanjem novca za potrebe finansiranja budžeta, koju je Vlada usvojila.

Vlada nije uradila novi predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim traži da se dodatno zaduži 102 miliona zbog pada garancija za kredite KAP-a, a prethodni je povukla jer nije imala podršku većine u Skupštini.

“Predlog rebalansa nije prošao Skupštinu pa realizacija obveznica na tržištu nije moguća jer 147 miliona eura ne predstavlja dovoljan iznos za tržište. U slučaju izlaska na tržište sa obaveznicom u tom iznosu, velika je vjerovatnoća da ne bi postojalo interesovanje investitora za kupovinom obveznica ili bi njihova cijena bila značajno veća. Ne bi privukla potrebno interesovanje, jer iznos emisije manji od 180 miliona prestavljao bi veliki rizik. U slučaju emisije, Crna Gora bi imala tri obveznice na tržištu koje ne bi bile likvidne, što bi uticalo i na cijenu zaduživanja”, obrazloženo je u informaciji Ministarstva.

Na sjednici Vlade je data saglasnost Opštini Danilovgrad da se zaduži kod Investiciono-razvojnog fonda 210.000 eura kako bi modernizovala glavni gradski trg. Kredit će se se otplaćivati u roku od 10 godina uz godišnju kamatnu stopu od šest odsto i grejs period od dvije godine.

Galerija

Bonus video: