Pobjeda za 6 mjeseci izgubila 906.785 eura, ali rastu plate

Preduzeće, koje opstaje zahvaljujući redovnoj pomoći Vlade na štetu državnog budžeta, nastavlja negativan trend u poslovanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 06:38h

Državno izdavačko preduzeće Pobjeda od januara do kraja juna ove godine poslovalo je sa gubitkom od 906.785 eura, pokazao je polugodišnji izvještaj o poslovanju objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijedosti (KHOV).

Preduzeće, koje opstaje zahvaljujući redovnoj pomoći Vlade na štetu državnog budžeta, nastavilo je negativan trend u poslovanju iako je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine gubitak smanjen za oko 25 odsto. Tada je iznosio preko 1,22 miliona eura.

Nagomilani gubici Pobjede, prema podacima iz bilansa stanja kompanije, za godinu su povećani sa 22,78 miliona na 24,94 miliona eura.

Iako se radi o višegodišnjem državnom gubitašu, kojem poreski obveznici otplaćuju kredite zahvaljujući odluci Vlade, za šest mjeseci ove godine na ime troškova zarada, naknada i ostalih ličnih rashoda potrošeno je čak 1,96 miliona eura.

To je skoro 53 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine kada su ovi troškovi iznosili 1,28 miliona.

Ukupni poslovni prihodi Pobjede tokom prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 1,18 miliona eura i bili su 9,2 odsto manji u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Rashodi su povećani sa 2,27 miliona na 2,81 milion ili skoro 24 odsto.

Troškovi materijala iznosili su 401 hiljadu, amortizacije i rezervisanja 143, 3 hiljade, dok su ostali poslovni rashodi bili 272,2 hiljade eura.

Za godinu je pogoršana i ročnost i struktura obaveza i dugova Pobjede, što dodatno pogoršava likvidnost i finansijsku poziciju preduzeća koje država nije uspjela da proda kroz tri pokušaja.

Negativni kapital Izdavačkog preduzeća Pobjeda od 5,7 miliona eura dovodi u neizvjesnost nastavak poslovanja te državne kompanije

Dugoročne obaveze preduzeća na kraju prvog polugodišta ove godine iznosile su 4,41 milion eura i bile su manje u odnosu na uporedni period prošle godine kada su iznosile 5,36 miliona. Kratkoročne obaveze Pobjede, između dva uporedna perioda, povećane su sa 6,57 miliona na 8,2 miliona eura.

Obaveze Pobjede po osnovu PDV-a i ostalih javnih prihoda za godinu su povećane sa 649,6 hiljada eura na 1.105.851 eura.

Pobjeda je prošlu godinu završila gubitkom od 2,47 miliona eura, što je bio značajno gori rezultat u odnosu na 2011. kada je bila u minusu 1,8 miliona.

Akumulirani gubici kompanije posljednjeg dana prošle godine iznosili su 24 miliona eura, a kapital preduzeća 18,34 miliona. To znači da je ukupni gubitak veći od osnovnog kapitala, pa je računovodstvena vrijednost firme u minusu od preko pet i po miliona.

Negativni kapital Izdavačkog preduzeća Pobjeda od 5,7 miliona eura dovodi u neizvjesnost nastavak poslovanja te državne kompanije, što je ocijenjeno i u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.

Galerija

Bonus video: